Интимно

5 начина да се карате по-малко с партньора си

Как да спорите, без да се наранявате

04.08.2021г. / 17 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Конфликтите и пререканията в една връзка са нещо, което не може да се избегне изцяло, а и не е нужно. В спора се ражда истината, според мъдростта на древните римляни. Но ако се карате прекалено много и твърде ожесточено, това може да влоши силно отношенията ви, дори да доведе връзката до край.

Семейни конфликти – как да блокираме ескалацията им?

Ето защо да бъдете в добри отношения, дори когато се карате, е от изключително голямо значение за връзката. Постоянното враждебно отношение един към друг съсипва връзката, прави я трудна, понякога дори непоносима, като нагнетява напрежение и неодобрение към партньора.

Как да направите конфликтите си по-поносими? Как да се карате по-малко?

Не дръжте емоциите си скрити от партньора

Когато замитате проблемите под килима е нормално напрежението да се натрупва, докато достигне точка на кипене. Тогава конфликтите са по-ожесточени, защото сте насъбрали твърде много. Казвате неща, за които съжалявате после. Изваждате аргументи от отдавна забравени и отминали ситуации, които обаче сте таили в мислите си и сега ги натяквате. Това са все грешни стратегии, които влошават конфликтите и връзката.

Успокойте се, преди да обсъждате проблем

Когато сте афектирани е винаги лоша идея да започнете обсъждане на проблем. Трябва да се успокоите добре преди това, да обмислите какво ще кажете, какъв точно е проблемът и да помислите и за евентуални решения. Чак след това започнете спор, ако това се налага, но не го правете, докато сте ядосани.

5 причини за конфликти във връзките

Определете причината, която води до конфликти

Каквато и да е причината за възникването на конкретния спор или конфликт, под него винаги стои един изконен стремеж, борба за надмощие, която е основен двигател на неразбирателствата между партньорите в една двойка. Всеки иска да е прав. Всеки иска неговото мнение да бъде чуто, прието и да бъдат наложени неговите правила, малко или много. При някои хора егото е по-силно изявено, отколкото при други. Това обаче не пречи и при хора с по-слабо изявено его градусът на напрежението да се повишава.

Опитайте се да не бъдете прекалено критични или отбранителни

Крайностите са вредни. Това важи за всяка ситуация в общуването, особено в конфликтите. Ако изпадате в крайности, това крие риск от влошаване на отношенията с течение на времето. Прекомерната критика е деградивен елемент от комуникацията. Ако постоянно нападате партньора си с критики, не очаквайте, че той ще понася това вечно. Обикновено това е рецепта за прекратяване на връзки. Заемането на отбранителна позиция, в която никога нямате мнение също е сред пагубните за отношенията предпоставки.

5 неща, които не трябва да правите след скандал с половинката

Не се стремете да спечелите рунда на всяка цена

Ако всеки път се опитвате да наложите мнението си, да се окажете прави в спора, да спечелите битката и да натриете носа на партньора си, не се учудвайте, ако между вас се разтваря все по-голяма пропаст с времето. Това е една от сериозните предпоставки за разрив в отношенията. Избягвайте такова поведение.

Коментирай
Здраве и красота