Интимно

4 начина да се справите с ревността във връзката

Чувство, което отравя и най-щастливите отношения

19.09.2021г. / 09 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ревността е едно от най-нормалните и често срещани човешки чувства, което се проявява най-вече спрямо половинката, но и в редица други случаи, касаещи близки и не толкова близки хора. Тя е тихият убиец на отношенията, най-вече ако е в особено големи размери.

Ревността може да се появи не само в личните отношения, но и в професионалните, в приятелските, семейните. За да се справите с нея, трябва да поработите над усъвършенстването на емоционалната си интелигентност, като най-напред разпознаете ревността, разберете механизмите ѝ и се научите да управлявате емоциите си.

Какво отличава двойките, които не се ревнуват от останалите?

При много хора ревността се проявява като завист. Ревността и завистта са много сходни емоции, но между тях все пак има съществена разлика. Когато изпитвате ревност, вие съзирате човек или обстоятелство да бъдете обичани, да получавате внимание, пълна отдаденост от партньора ви или друг човек в живота ви.

Когато изпитвате силна ревност, реакциите ви могат да доведат до влошаване на отношенията ви с човека, към когото изпитвате ревност, особено във връзката.

Ето някои начини да се справите с ревността и проявленията ѝ.

Признайте, че изпитвате ревност

Едно от най-трудните неща е да осъзнаете, че сте ревниви. Признаването на ревността пред самите себе си е първата стъпка към справянето с това отровно чувство. Преди всичко е важно да осъзнаете, че ревността не ви прави лош човек. Тя просто предизвиква лавинообразна поява на много широк спектър от емоции, които ви терзаят вътрешно, а в даден момент придобиват и външно проявление чрез реакции, думи. Отричането на факта, че ревнувате, ще ви попречи да се справите с това чувство, което ще отрови връзката ви с времето. Ще ви постави в омагьосан кръг, който ще доведе до ескалиране на напрежението между вас и партньора ви.

Ревността – как да я преодолеем

Определете неизказаните ви чувства и нужди

Вероятно не съществува връзка, която да е изцяло открита и в която и двамата партньори да изказват всяка своя нужда и мисъл. Когато в съзнанието остават потиснати и неизказани мисли и чувства, може да се появи ревност към трети човек. Ако се чувствате недостатъчно оценени, обгрижени, обичани и получаващи вниманието, от което имате нужда, ревността може да се загнезди в съзнанието ви и да ви глозга постоянно.

За да се справите с това, можете да се опитате да изясните най-напред пред себе си нещата, от които имате нужда, но които не изказвате пред партньора си. Искреността в отношенията помага до голяма степен за туширане на ревността и справянето с нея.

Изневярата не е най-лошото нещо за една връзка

Свързани статии

Говорете за чувствата си с точните хора

Когато споделяте такава деликатна информация, каквато са чувствата и емоциите във връзката, трябва задължително да го правите пред точните хора. Ако говорите за ревността, потиснатите емоции и нуждите си със странични хора, това потенциално може да навреди на връзката ви. Обърнете внимание най-вече на партньора си и бъдете честни и искрени с него. Прозрачността лекува отношенията.

Предпазвайте се от взимане на необмислени решения и прибързани изказвания

Винаги, когато сте афектирани, реакциите ви могат да са твърде необмислени и това да ви накара да кажете неща, за които ще съжалявате. Пребройте до 10, вдишвайте дълбоко и се опитайте да се успокоите преди да кажете нещо, което може да влоши ситуацията. Гневът и ревността не са добри съветници в моменти на афект. Вероятността да съжалявате след това е голяма.

5 причини партньорът ви да ревнува от бившия ви

Ако успеете да култивирате желанието си да реагирате при всеки повод за ревност, ще ви е по-лесно да живеете в хармония преди всичко със самите себе си, а след това и като част от връзката с партньора ви. Изразяването и задоволяването на личните нужди са активни дейности, в които участие взимат и двамата партньори. Преодоляването на ревността във връзката ще подсили доверието помежду ви и ще ви накара да се почувствате по-самоуверени.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
purvoto koeto mi se slu4va e da po4uvstvam otvra6tenie ot vuprosnia kazanova . ot tam nasetne - toi i az vseki ot kudeto e i tova e .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
tova 4uvstvo mi e 4ujdo ,osobeno kum muj , s kogoto pove4e ot 10 godini niamam ni6to ob6to .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
jivi glupostii nikogo ne revnuvame tova sa vasi muleniiya drugo drazni a ne revnos mai na na sni tryabva ylegnal covek koito se e najiviya a ne te prva da tarpis kaprizi a tova ne e revnos
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време