Интимно

5 начина да превръщаме несъзнателно връзката си в токсична

Мисли и действия, които ни блокират от това да сме щастливи

10.10.2021г. / 05 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отношенията във връзката са изправени пред всякакви предизвикателства. Много често тези предизвикателства са провокирани от самите нас и нашите реакции към ситуациите, в които изпадаме, а не толкова от самите ситуации. Реакциите и начинът, по който избираме да решаваме проблемите с партньора си са камъчетата, които могат да преобърнат колата.

10 начина да приключите токсична връзка

Най-лесната и първосигнална реакция в трудни моменти е да обвиним партньора си, да го изкараме виновен, да гледаме на него като на токсичен човек, а на връзката ни – също като на токсична. Не си даваме сметка, че в дадени ситуации нашето собствено поведение също има токсични нотки. Комбинацията от токсично поведение и от двете страни прави една взривоопасна смес, която може да влоши отношенията.

Ако искате да изградите здрави взаимоотношения с партньора си, не трябва да допускате някои комуникационни грешки, които правят връзката ви именно токсична.

Ето 5 начина, по които неволно реагирате токсично и създавате токсична атмосфера във връзката си.

Мислите, че можете да четете мислите на партньора си

Една от най-често срещаните грешки, които много хора правят, е да придават смисъл на думите и действията на партньора си, вместо да говорят открито за тях. Така можете да останете с тотално грешно впечатление. Ако си мислите, че можете да четете мислите на човека до вас, че го познавате добре и че знаете какво има предвид, грешите. Презумпцията, че знаете какво си мисли партньорът ви, ви кара да действате погрешно.

5 начина да оправите токсичната си връзка

Ето защо, когато се съмнявате в намеренията му, в поводите за действията му и в това какво мисли, просто питайте директно. Четенето на мисли поражда напрежение, което е излишно токсично за връзката.

Приемате нещата твърде лично

Когато се научите да спрете да приемате нещата прекалено лично, ще изчистите голяма част от драмата, която внасяте. Ако приемаме всичко лично, то егото ни говори вместо нас и ни кара да действаме изцяло егоцентрично. Когато се научите да гледате на нещата от малко по-високо, ще ви е по-лесно и да отминавате някои думи и действия, които са маловажни и които спокойно можете да пренебрегнете в името на хармонията във връзката.

Мислите, че контролирате емоциите на другите хора

Едно от най-токсичните неща, които можете да направите несъзнателно, е да контролирате това какво да чувстват близките ви хора, най-вече партньорът ви. Често срещана грешка е да се опитваме да го правим в стремежа си да си осигурим собствения комфорт. Знаейки какво очакваме от връзката и партньора си, ние се опитваме да насочим чувствата му, да го направляваме в посока, в която ние желаем. Това поведение не носи нищо друго освен напрежение, което може да ескалира до срив в отношенията. Помнете, че можете да сте отговорни единствено към вашите собствени чувства. Можете да направлявате само тях, ничии други.

5 начина, по които токсичната връзка разболява тялото и психиката

Свързани статии

Позволявате на другите да контролират вашите емоции

Обратният вариант е не по-малко токсичен. Когато позволявате на другите и на партньора си да направляват вашите собствени чувства, вие губите същността си. Любовта до голяма степен е обвързана с уважението на другите към нас. Когато позволяваме друг да контролира чувствата ни, това намалява уважението към нас, особено от страна на партньора ни. Една връзка трудно би била хармонична и нетоксична, ако е белязана от липса на уважение. Спечелете уважението към себе си, като се научите да отстоявате чувствата си, да ги контролирате и да определяте сами какво чувствате.

Мислите, че нямате избор

Когато човек се чувства притиснат от собствените си мисли, че няма избор, тогава е способен да действа неадекватно. Притиснат в ъгъла, човек наистина започва да се превръща в токсична личност, която обвинява другите за собственото си нещастие. Мисленето, че нямате избор, може да ви подтикне да добавяте още повече драма в живота си, с което да отровите връзките и отношенията си. Колкото повече тежест добавяте мислено към положението си, толкова тази тежест ще се пренася върху връзката ви, ограничавайки и влошавайки я.

Въпроси, които да си зададете, ако смятате, че сте в токсична връзка

Винаги имате избор. Ако връзката ви не е това, което сте очаквали, променете нещо в нея или я заменете. Изборът е ваш и той е да действате. Има неща в живота, които никой не може да направи вместо вас. Докато стоите и се самосъжалявате, че сте лишени от избор и че няма какво да направите, именно това ще се случва с живота ви – ще бъде в застой.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
niamam takiva emocii . za kakvo mi e podobno ne6to da se opitvam da kontroliram blizkite si ???dale4 sum ot podobni celi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
tiya pisaniya na nykoi drug kokto edin covek ne haresva nekoi nesta ne nujno da nabivame komunizim i da pisem tapi stati sled kato si mislim ce pomagame ili dresiramame tvsicko e vapros na gedni tocki tezi tvardi prikaski koito viee opredelyte da ne se prieemat licno moje da se okajat ot golyamo znaceniee za nykogo ako za vas ne sa aa vasata greska e ce postoyano kazvate tezi tapi nesta ne prieemai tvarde licnoo tova znaci ce viee ne yvajavate mnenieeto na otsresnata strana
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
tuk vinagi pisete nai golemite gluposti kakto vinagi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар