Интимно

5 начина да оправите токсичната си връзка

Не е невъзможно, но ще е трудно и ще изисква упоритост и от двете страни

01.11.2020г. / 16 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато стане въпрос за токсична връзка вероятно сте свикнали да чувате, че трябва да бягате моментално. Невинаги обаче нещата са толкова крайни. Понякога има и добри страни от връзката, както и положителни черти от характера на партньора, заради които може би си струва да се опитате да поправите токсичната си връзка. Не е невъзможно. Можете да опитате в няколко стъпки. 

5 неща, на които токсичната връзка ще ви научи

Признайте, че е токсична

Понякога най-трудното нещо е да признаете пред себе си, че сте в токсична връзка. В много случаи хората не осъзнават положението си, отричат знаците, които ги тревожат, повтарят си, че просто им се струва или че партньорът им просто си е такъв. Прощават, продължават напред, уж се опитват да променят нещо в себе си, но всъщност затъват все повече в блатото на нещастието. 

Първата и най-важна стъпка е да признаете, че сте в токсична връзка. Само така поправянето би могло да започне. 

Поемете отговорност за вашата част от токсичността

В една връзка вина за поведението си имат и двамата партньори, както поотделно, така и като взаимодействие помежду си. Ако единият реагира по определен начин спрямо другия, другият заема определена позиция, за да се справи с дадената реакция. Ако и двамата не работите за изглаждане на проблемите си и за анализиране на реакциите си един спрямо друг, токсичността във връзката се повишава непрекъснато, докато не достигне твърде големи и трудно поправими мащаби. 

В токсична връзка ли сте? Отговорете си на тези въпроси

Най-напред трябва да започнете да се вглеждате в себе си и да анализирате собственото си токсично поведение, за да се опитате да го коригирате. След това трябва да насочите енергията си към поведението и на партньора си. Същото трябва да направи и той. Ако той или тя отказва да приеме критиките към собственото си поведение и не желае да ги коригира, най-добре е да прекратите. 

Бъдете отворени за промяна

Няма как да очаквате нещо във връзката ви да се промени, ако вие самите не започнете промяната. Ако само единият партньор е даващ, правещ компромиси и желаещ да работи върху себе си, връзката ще си остане токсична. Нужни са двама, които осъзнават проблема си и искат да променят поведението, с което нараняват другия. Не е невъзможно да оправите токсичната си връзка, стига да набележите проблемите, да ги анализирате и да се стараете да подходите по различен начин. Само така може да настъпи истинска промяна. 

Въпроси, които да си зададете, ако смятате, че сте в токсична връзка

Свързани статии

Приемете, че ще отнеме време

Промените не стават за един ден. Нужно е време. Необходимо е да не се отказвате и най-вече да не се сочите с пръст, когато някой от вас допусне грешка. Промяната на токсичните отношения ще отнеме време, за което трябва да сте подготвени. 

Приемете, че може да се наложи да потърсите и специализирана помощ

Ако не можете да се справите сами, нормално е да потърсите помощ. Психолози, брачни консултанти и семейни терапевти са специалистите, които умеят да анализират отношенията ви отстрани без да ви съдят и без да заемат нечия страна. Те ще ви насочат към правилните подходи, с които да подобрите комуникацията и отношенията си.

6 причини да оставаме в токсични връзки

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
3 dena za razmisal i dobra komunikaciya e dostatacno ili iskas da ptosti i da se razberes ili ne iskas mnogoto vreme za razmisal naistina moje da dovede za razzvot
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време