Здраве и красота

5 начина, по които токсичната връзка разболява тялото и психиката

Понякога тялото се опитва да крещи без глас, за да го чуете

02.11.2020г. / 14 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Токсичната връзка не е просто вид лоши взаимоотношения, които рано или късно приключват. Тя може да разболее тялото ви и да направи психиката ви нестабилна. Излагането на отровни миризми и химикали може да ви разболее. Същото се случва и с отровните взаимоотношения между партньорите или токсичното отношение на единия към другия. Страничните ефекти върху здравето, психиката и емоциите на страдащия партньор могат сериозно да пострадат и понякога е нужно твърде много време, за да бъде този проблем осъзнат. 

10 начина да приключите токсична връзка

Ако сте в токсична връзка и не си давате сметка за това, погледнете към тялото и ума си. Те може да ви подскажат много повече, отколкото предполагате. Ако се чувствате зле, ако тялото ви проявява симптом след симптом, ако сте изгубили желанието си за живот, токсичната ви връзка може да е в основата на тези физически и психически признаци. 

Физическо страдание, отключване на заболявания

Токсичната връзка причинява прекомерно високи нива на стрес в тялото. Стресът в дългосрочен план може да накара тялото ви да започне да се разболява и да ви накара да се чувствате сякаш се разпада. 

Въпроси, които да си зададете, ако смятате, че сте в токсична връзка

Стресът, на който сте подложени от това, че се опитвате да управлявате връзката си, да се справяте с отношението на партньора си към вас, за да оцелеете в токсичността, ви кара да се разболявате по различни начини. Ефектите върху тялото не са незначителни. Понякога те могат да са изключително сериозни и да предизвикат отключване на редица заболявания, особено у по-чувствителните и емоционални хора. 

Психично отчаяние

Депресията и безпокойството могат да сринат психиката ви. Токсичните връзки крият капан, в който обичащата и отдадена личност попада все по-дълбоко и ако не се измъкнете от това блато, ще започнете да потъвате все по-дълбоко в натрапчиви мисли, съмнения, фокусиране единствено върху собствените си грешки, което ще ви срине. 

5 неща, на които токсичната връзка ще ви научи

Токсичните връзки и оставането в тях ви изпълват с чувство на отчаяние и безнадеждност, влияят върху начина, по който мислите за себе си и света около вас, карат ви да подозирате останалите хора в неискреност и лоши задни мисли, което ви прави още по-несигурни. 

Най-добрият начин да се справите с безнадеждността и да излезете от това блато е да признаете пред себе си, че сте в токсична връзка, а след това да излезете от нея. Само така ще можете да си помогнете да се справите и да продължите живота си напред. 

Изолация

Един от характерните белези на човек, намиращ се в токсична връзка, е изолацията. Интересното е, че дори тези, които не осъзнават, че се намират в токсична връзка, дълбоко в подсъзнанието си усещат, че нещо не е наред. Дори да не могат да назоват проблема, те всячески се опитват да го скрият. За да го скрият, те започват постепенно да премълчават разни неща пред близки и приятели, а след това се откъсват и започват всячески да се изолират, за да не се налага да говорят за проблемите си. 

6 причини да оставаме в токсични връзки

Съмнение в себе си, неувереност

Независимо от начина, по който партньорът ви се държи с вас, вие можете да развиете несигурност в себе си. Има много типове токсично поведение, които отключват този симптом. Те варират от критика, неглижиране, съревнование, бягане от отговорност до нежелание за прекарване на време заедно. Всички тези типове поведение насаждат несигурност у страдащия партньор, като го подтикват да се чувства обезценен, човек, който не си заслужава. 

Свързани статии

Това се отразява във всички сфери на живота и работата, като с напредване на състоянието може да се стигне и до много тежки форми на депресия. 

5 признака, че партньорът ви има лош опит с токсичните връзки

Злоупотреби

Често се случва хора в токсични връзки и в депресия да злоупотребяват по различни начини със здравето си. Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества са само част от зависимостите, които могат да възникнат или да се задълбочат, когато сте в токсична връзка. 

Признаци, че не сте влюбени, а просто не искате да сте сами

Изходът е един – прекратете връзката си, ако тя отравя живота и здравето ви. Открийте признаците, че се намирате в подобно положение и се откъснете. Рестартирането на живота ви ще ви помогне да излекувате тялото и психиката си, и да се почувствате отново щастливи. Процесът няма да е кратък и лесен, но си заслужава. 

Коментирай