Интимно

6 компонента на дълбоката интимност

От какво зависи близостта на емоционално ниво

28.12.2021г. / 17 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да бъдеш във връзка съвсем не гарантира щастие. Усещането за интимност и близост е нещо, което за съжаление не всяка двойка успява да постигне. Причините са много. Емоционална недостъпност на партньорите, страхове, минали преживявания, неяснота по отношение на това какво искаме и от какво имаме нужда във връзката си.

Интимността е сложен въпрос. Тя не се постига лесно. Нужно е едновременно усилие и целенасочена работа, както и предразположеност към допускане на другия по-дълбоко до себе си и в личния си вътрешен свят.

5 признака, че имате сериозни проблеми с интимността

Кои са основните компоненти на дълбоката интимност в една връзка?

1. Познаване

Една от най-базисните основи, върху които интимността стъпва и се развива, е доброто познаване на партньора. Когато знаете слабостите му, силните му страни, трудните минали преживявания или всички поводи за радост, тогава можете да установите много по-дълбока интимност.

2. Взаимозависимост

Зависимостта от другия е нещо, което плаши хората. Обикновено то е показател за безсилие, за неспособност за справяне с живота и предизвикателствата му, когато човек е сам. Но когато между партньорите има взаимосвързаност, взаимозависимост, те имат нужда един от друг, за да се радват на живота по един и същи начин. Това не означава, че не могат да го направят сами, а че могат да бъдат още по-добра версия на себе си, когато са заедно.

Интимност и близост – върнете се във връзката!

3. Грижа

Може да изглежда очевидно, че ако сте обвързани, ще се грижите един за друг. Това съвсем не е така. Съществуват много ситуации и типове взаимоотношения, при които взаимна грижа няма или е налице само едностранно. В двойките с изградена дълбока интимност грижата е осезаема и от двете страни.

Каква е разликата между интимност и близост?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
До grep: za zloupotreba s 4oveka ....moje i taka da se kaje.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар