Интимно

5 признака, че имате сериозни проблеми с интимността

Когато връзката се превърне в задължение и рутина

19.08.2020г. / 13 35ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Интимността е не просто физическо привличане. Тя означава да си емоционално свързан с партньора си, да се смеете заедно, да искате да прекарвате време заедно, да имате нужда да споделяте интересните събития от деня, да се доверявате.

В началото повечето стабилни връзки протичат със силна привързаност. Интимността в цялостната ѝ същност е дълбока. Но след известно време е възможно огънят да позатихне.

8 съвета за изграждане на емоционална връзка

В известен смисъл това е нормално. Няма как силата на привличането да е еднаква години наред, особено при брачните двойки и живеещите на семейни начала с години.

Притеснително е обаче, когато интимността започне напълно да гасне. Има признаци, по които това личи съвсем ясно. Кои са те?

1. Чувствате все повече негативни емоции към партньора си, но ги държите в себе си.

Именно фактът, че ги държите в себе си е много красноречив. Той показва, че имате огромен проблем с интимността. Страх ви е, по-скоро предпочитате да не говорите за проблемите, защото не виждате смисъл. Не смятате, че ако ги изговорите на глас, ще бъдете чути.

Поддържането на негативните емоции в себе си подсказва, че сте останали емоционално сами. На практика човекът, който би трябвало да ви е най-близък, не бива усещан от вас по този начин.

2. Гневът напира, но никой от партньорите не се чувства чут.

Караниците, скандалите и неразбирателствата са знак, че партньорите са започнали да реагират твърде негативно един към друг. Поводите да избухнете вече са твърде чести. Готови сте да се скарате за нещо малко и незначително по простата причина, че натрупаният гняв е прекалено много.

В такива моменти не се чувате един друг. Всеки държи на своето и се стреми да докаже на другия правотата си. Стигате до задънена улица всеки път. Уважението към мисленето и разбиранията на другия са сведени до минимум.

3. Сексът намалява своята честота, както и интензивност.

За нормално и приемливо се счита да разредите сексуалните си контакти, когато е налице бременност или имате малки деца, които изтощават цялата ви енергия и изискват грижи и време.

След това обаче обикновено в здравословните връзки сексът се завръща. Ако при вас нещата не стоят така, имате проблем.

Възможно е липсата на секс и желание за интимност да се дължи на стрес, депресия, тревожност. Всичко това може да доведе до изневяра, раздяла, развод.

6 грешки, сриващи интимността във връзката

Свързани статии

4. Вашите взаимоотношения се свеждат до функционално съжителство без хумор и игривост.

Престанали сте да се закачате един с друг. Не си обръщате внимание. Не се смеете заедно. Дори единият да се пошегува, у другия не предизвиква смях както преди. Отношенията ви са се превърнали в монотонно съжителство, което прилича по-скоро на съквартирантство, отколкото на интимна любовна връзка.

5. Чувствате се все по-неразбрани от партньора си.

С времето би трябвало да се разбирате добре, дори без думи на моменти. Ако обаче интимността помежду ви се е изпарила, то ще е налице тъкмо обратното. Ще ви се налага непрекъснато да обяснявате думите и действията си. Партньорът ви ще се цупи на ваши изказвания, а вие ще се опитвате да обясните какво всъщност сте имали предвид. Ще си разменяте нападки и злобливи реплики.

При такива обстоятелства се развива желание за мъст, за себедоказване пред партньора, което в крайна сметка води до разруха на връзката.

За да спасите връзката и интимността си, бъдете готови да говорите с партньора си.