Интимно

Здравословни граници, които да установите веднага във връзката

За по-хармонични и щастливи отношения

14.01.2022г. / 06 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поставянето на граници в една връзка е важно. Въпреки това много хора отказват да го направят, защото смятат, че така ще влошат отношенията си. Границите обаче са необходимост, която играе роля именно за щастливите отношения, а не за влошаването им. Когато във връзката няма граници, няма и ясни правила. Оставянето на отношенията по течението е рецепта за безконтролното им влошаване с времето. Появяват се поводи за конфликти, неразбирателство, спорове, навлизане в територии, които водят до лош край.

5 граници, от които бракът се нуждае, за да оцелее

Кои са здравословните граници, които да установите във връзката си за повече щастие и хармония?

1. Самоуважение.

Първата граница, върху която трябва да поработите, е уважението към самите вас. Помислете добре за това с какво не бихте направили компромис, заявете го и го отстоявайте. Това ще ви накара да се чувствате добре, а и ще предизвика уважението на партньора ви. Ако се съгласявате с неговите желания, винаги пренебрегвайки вашите, това автоматично ви прави личност, която не заслужава уважение. А и самите вие ще се уважавате по-малко.

2. Дистанцирайте се от желанието да угаждате.

Угаждането е важно за една връзка. То е начин да покажете любовта си, да изразите привързаността си и желанието да зарадвате половинката си. Но това е различно от това непременно да се стремите да удовлетворявате всяко желание и всяка прищявка. Когато осъзнаете разликата между тези две неща, ще ви е по-лесно да установите границата, в която и двамата се чувствате добре.

Кои граници в любовта са важни

3. Балансирайте силите във връзката.

В някои случаи единият партньор е алфа, другият бета. Но се случва така, че и двамата да сте алфа, от което произтичат изключително много проблеми. За да не се налага да сте в постоянно единоборство, предварително установете тази граница. Разпределете силите във връзката си. Не се поддавайте на желанието винаги да дърпате конците. Същото важи и за партньора ви. Балансираното изравняване на силите е един от ключовете за щастлива връзка.

Свързани статии

4. Не казвайте „да“, когато искате да кажете „не“.

Притъпяването на чувствата и желанията не води до щастливи и хармонични отношения. То само натрупва напрежение, което може да избухне като тенджера под налягане в неочакван момент. Бъдете колкото се може по-откровени в разговорите и мислите си. Не заблуждавайте партньора си с многозначителни отговори. Не казвайте „да“, когато имате предвид „не“ или искате да откажете, да не се съгласите.

6 правила, които щастливите хора следват

5. Спрете да чувствате вина.

Поставянето на граници изисква да не сте чак толкова критични към себе си. Признавайте грешките си, взимайте поука от тях, когато това е необходимо, но не прекалявайте. Постоянната самокритика и излишното вменяване на вина ви правят лош партньор на половинката си, а и най-вече на себе си.

Коментирай