Интимно

5 нереалистични очаквания, които пречат на любовта

Заблуди, които се оказват пагубни за връзките

26.01.2022г. / 15 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Влюбването често носи със себе си много заблуди. Влюбваме се в представата си за човека, а след като отмине бурният страстен период започваме да виждаме неща, които не сме забелязвали в началото. Усещаме недостатъците на човека до нас. Изпитваме разочарования от неговите думи и действия. Очакванията ни не се оправдават. И това се случва най-вече защото често имаме нереалистично високи очаквания, които водят след себе си големи разочарования.

13 знака, че сте в едностранна връзка

Някои хора не могат да започнат връзка, без да усетят силния емоционален порив, който ги кара да тръпнат. Те са пристрастени към чувството да си влюбен до мозъка на костите си. Това пристрастяване обаче може да замъгли преценката и да ви накара да страдате в бъдеще.

Кои са най-честите нереалистични очаквания, които ви пречат в любовта?

1. Трябва да сте център на света му.

Много жени мечтаят да бъдат истински принцеси в очите на партньора си, досущ като малки момиченца. Те очакват, че мъжът до тях ще е съсредоточен върху това да ги спечели, да ги ухажва, да им угажда, да прекарва цялото си време с тях. Живеенето с такива заблуди и нереалистични очаквания може да направи любовта изключително разочароваща.

В реалния живот е трудно да попаднете на мъж, който би правил всичко това за вас. Понякога дори е смущаващо, ако наистина го прави, защото може да е продиктувано от други задни мисли и подбуди. Вместо това е добре да се съсредоточите върху истински важните неща за една връзка – доверието, добрата комуникация, оценяването на другия.

10 типа връзки, обречени на провал

2. Ако един мъж ви обича, той трябва да знае какво искате.

Още едно нереалистично очакване, което пречи изключително много в любовта, е предположението, че мъжът, който ви обича и познава добре, трябва да може да чете и мислите ви. От това погрешно схващане идват и проблемите с комуникацията. Често срещано разминаване в общуването има именно в такива връзки, в които единият партньор счита, че другият може и трябва да чете мислите му.

Вместо това е важно да споделяте и говорите открито за всичко, което ви тревожи, радва или представлява важност за вас.

3. Предполагате, че ще сте съгласни за всичко през цялото време.

Ако рецептата ви за безоблачна и щастлива връзка е пълното съгласие по всички въпроси трябва да знаете, че подобно нещо не съществува в реалния живот. Разногласия и несъответствия в мисленето и разбиранията съществуват и дори са важни. Така се надграждат отношенията, връзката се развива, развивате се и вие като личности и като двойка. Ако напускате всяка връзка, защото партньорът ви не е съгласен с вас по всички въпроси, правите една и съща грешка всеки път.

Митове за добрата връзка

4. Смятате, че връзката ви трябва да е лесна.

Не е задължително любовта да е трудна, за да е щастливо заслужена, но заблудата, че всичко трябва да е лесно и да върви по вода също е вредна. Тя носи много разочарования и определено е нереалистична. Дълбокото убеждение, че всичко между вас трябва да е лесно, ще ви пречи в установяването на здравословни отношения и погрешно ще ви тласка към провали.

Задайте си тези 5 въпроса преди да се срещате с колега

5. Той трябва да се промени заради вас.

Това е, може би, една от най-големите заблуди в любовта. Не само че не трябва да очаквате някой да се промени заради вас, но и не трябва да опитвате да го променяте. Човек се променя само ако сам го иска. Не го прави заради друг, а и не е нужно. Ако сте се влюбили в някого заради представата си за него, а не заради същинската му личност, това ще ви носи винаги разочарования в любовта.

Коментирай
Свободно време