Интимно

5 причини той да не ви помага с домакинските задължения

Може в миналото да се е засегнал от ваша критика

28.04.2022г. / 06 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-честите причини за спорове в една връзка или брак са домашните задължения. Когато двама души живеят заедно със или без деца, има отговорности, които е редно да бъдат разпределени, но и такива, в които да си помагат взаимно.

За много мъже не е мъжкарско да измият чиниите, да сготвят нещо вкусно, да помогнат в слагането на масата на половинката си и т. н. Домакинските задължения са тема, която поставя своето начало още в първите месеци или може би година от съжителството ни като двойка.

И да, ако не се изясни този въпрос още в началото и не се намери вариант, който да е удобен за двете страни, има разочарование, конфликти, усещане за липса на подкрепа.

Вижте 5 възможни причини той да не ви помага.

1. Много мъже все още приемат стереотипните вярвания относно домашните задължения.

Все още се срещат мъже, които са склонни да мислят, че в една връзка, жената изпълнява определени отговорности, а мъжете други. Понякога дори може да чуете мъж да казва, че това е задължение на жената, а задължението на мъжа е еди-кое си. Това обикновено се дължи на възпитанието и примера, които мъжете получават в семейството, в което са израснали.

Думи, от които се нуждае половинката ви в трудни моменти

Ето защо е важно да разберем дали партньорът ни наистина е получил такъв пример от родителите си или има друга гледна точка. Също така не бива да забравяме да споделим какви са били нашите очаквания и в крайна сметка да създадем работещ модел за нашата връзка.

2. Може в миналото да се е засегнал от ваша критика, на която вие дори не сте обърнали внимание.

Мъжете са горди, а когато се заемат с нещо свързано с дома и ние им отправим критика или решим да го направим по-добре от тях, това може да ги откаже занапред да ни помагат. Понякога те се нуждаят от положителни отзиви или ако има нужда от корекция, отново да го направим, изразявайки благодарност и намирайки правилния тон, с който да споделим кое не е наред.

Всяка връзка има своята зодия – каква е вашата?

3. Той просто мисли за други неща.

Жените имаме списък и срок с нещата, които трябва да се свършат у дома, в какъв срок това да се случи. Докато мъжете не са така. За тях винаги има време, въпросното нещо, което трябва да свършат им се струва незначително, а понякога наистина забравят да поправят нещо или да изхвърлят боклука.

Мъжете се нуждаят от напомняне, дори и да не им е приятно. Но ако нещо се проточи твърде дълго във времето, определено могат да се сърдят само на себе си.

Начинът, по който той говори за бъдещето, подсказва дали ви обича

4. Свикнал е вие да поемате инициативата и да правите всичко.

Жените понякога го правим без да се усетим, или защото все бързаме, искаме всичко да се случи веднага, да е максимално добре направено и вярваме, че можем да се справим по-добре от партньорите си.

Свързани статии

Разбира се, неговото нежелание да ви помага, отново може да се дължи на семейната му среда и модела, който е получил от родителите си.

5. Той просто не знае откъде и как да започне.

Дори и да има желание да помогне, той не знае откъде да започне, как да започне, дали ще го направи както ви се иска. Ето защо отново се нуждае от насоки и подкрепа, разбира се. В изпълняването на задълженията свързани с дома и връзката, не бива да има съревнование, сравняване кой колко е направил или не. Трябва да сме тандем. Само така ще избегнем кавгите свързани с битовизмите.

Коментирай