Интимно

3 научни причини моногамните връзки да се провалят

Защо с времето сексуалното влечение към един партньор затихва

05.05.2022г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Моногамията е културно заложена в представите ни за връзка. Никой не би искал да му изневеряват системно или да дели партньора си с други, освен ако не се намира в установена полигамна връзка. Повечето връзки са базирани на представата за моногамията, в която партньорите си обещават да бъдат заедно завинаги.

8 признака, че партньорът ви не е моногамен

Според науката обаче, хората не са създадени да бъдат моногамни за цял живот. Изкушението, инстинктите, страстта, сексуалното влечение постоянно ни карат да фантазираме за други партньори или директно да изневеряваме. Моногамията до голяма степен е това, което виждаме във филмите, четем в книгите и мечтаем да имаме това щастие – да сме завинаги влюбени в специален за нас човек, както и той в нас.

Според сайта yourtango.com, моногамията е почти невъзможна. Дори да не изневерите на партньора си и да останете с него за цял живот или поне за дълъг период от време, мисълта за търсене на щастие и тръпка на друго място може да се загнезди в съзнанието ви и да разклаща вярата в чувствата ви към настоящия партньор.

Да обичаш и да бъдеш само с един човек през целия си живот може да е плашеща мисъл. Дори в началото да не ви се струва така, защото сте безкрайно влюбени и намирате човека до себе си за перфектен, с времето започват да се появяват съмнения, разочарования, мисли и фантазии за друг живот, макар и за миг.

Не сте моногамни – какво говори това за вас

Сайтът yourtango.com пише, че според науката моногамната връзка може да се окаже не толкова нормална, колкото сме свикнали да смятаме. Налице са три основни причини за това. Ето кои са те.

1. Мъжете и жените губят сексуален интерес с течение на времето.

Сексът с един и същи човек в продължение на дълги периоди не може да остане същият какъвто е бил в началото. Това е така, защото сексът не може да се разглежда сам по себе си и единствено в аспект на нужда от физическа близост. Той е повлиян от много фактори, преди всичко психологически и емоционални.

Ето защо с течение на времето сексуалното желание и влечение към един и същи партньор затихва. Вие сте се запознали с всички негативни черти от личността на партньора си. Ситуациите, в които сте се озовали заедно, може да са ви разочаровали до някаква степен. Всички тези фактори влияят на сексуалното желание. Влияние оказват дори ежедневните навици на партньорите, които могат да донесат известно разочарование. В такива моменти започваме да мечтаем за друг партньор, да си фантазираме или да се заглеждаме по други потенциални обекти на сексуално влечение. Идеализираме непознатото и различното, защото ни се иска да усетим онази отдавна изгубена тръпка.

Защо мъжът казва първи „Обичам те“?

Според научна статия в престижното издание Psychology Today, цитирана от yourtango.com, сексуалните влечение на мъжете също страдат в моногамните връзки. Човешките същества са еволюирали в обстоятелствата на едновременни сексуални връзки с много партньори с цел оцеляване и размножаване. Мъжете, а и жените, са създадени да бъдат привличани от сексуалната новост, като постепенно губят интерес и сексуално влечение към един и същи партньор, с когото прекарват дълги периоди от време. Най-честите причини за това са конфликтите във връзката, промяната в мисленето, споровете, промените във външния вид на половинката.

2. Моногамията убива най-хубавите години за секс на жените.

Вероятно сте чували, че мъжете достигат сексуалния си връх в 20-те си години, докато жените обикновено го достигат в 30-те и 40-те си години. Науката установява, че жените, които са във връзки в тези периоди от живота си, съобщават за слабо сексуално желание, докато в действителност тези десетилетия са най-плодотворни в сексуален смисъл. Много жени правят най-добрия секс в живота си именно в 30-те и 40-те си години.

3. Хората инстинктивно искат да изневерят.

Изневярата и желанието за това да имаме много партньори в живота си, да се оглеждаме наоколо и да бъдем привлечени от различни хора е вкоренено еволюционно в човешката природа. Мозъкът освобождава окситоцин и други хормони, когато се почувстваме привлечени от някого, който не е нашият партньор. Това има пристрастяващо въздействие. Тези процеси ни карат да се чувстваме добре, повишават настроението, самооценката, самочувствието, страстта.

4 причини да се срещате с двама мъже едновременно

Проучванията установяват, че сексуалната моногамия или полигамия зависят от индивидуалните рецептори и хормони, които мозъкът на човек освобождава. Това прави едни по-склонни към моногамия, а други към полигамия.

Коментирай