Интимно

Не сте моногамни – какво говори това за вас

Положителни и отрицателни страни

10.07.2017г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Повечето хора се наслаждават на това да са във връзка. Хората са създадени да бъдат в двойка. Моногамията се счита за норма, но въпреки това всеки познава поне един човек, който е зарязал първото си гадже от гимназията и оттогава не е оставал сам за повече от седмица.

Някои хора просто не са създадени да са моногамни. И не е задължително да става дума за поддържане на връзка с повече от един партньор едновременно. Моногамията предполага продължителни взаимоотношения с един човек. Някои хора просто не могат да изградят трайна връзка с някого и непрекъснато сменят партньорите. Така че, и това може да се сметне за вид полигамия в известен смисъл.

Кои са положителните и отрицателните страни на това да не можете да понасяте моногамна дълготрайна връзка?

Непрекъснато „обучение“ в любовта

Една от положителните страни на това да имате повече краткотрайни връзки е, че непрекъснато се учите на това какво е любов. Любовта има различни измерения, защото различните хора я разбират по различен начин.

Разликите между любовта и отровната връзка

Да имаш повече от един или двама партньори в живота си ти помага да научиш много повече за любовта, отколкото ако си прекарал живота си с един партньор. Всеки човек има различни нужди и предпочитания. Хората разбират любовта различно, съответно реагират на партньорите си по собствен начин.

Това дава възможност на човек непрекъснато да се учи, да анализира поведението на другите и да формира своите предпочитания в любовта и връзките.

Обожаване на преследването

Хората, които не могат да изградят трайни отношения с един партньор обикновено се наслаждават на преследването. Немоногамните обичат тръпката от това да се опитват да впечатлят някого, да го накарат да падне в краката им, да изпитват силата на адреналина всеки път.

Отворена връзка – какво да знаем преди да я започнем?

С напредване на връзката се чувстват пренебрегнати

Отношението към връзките в много случаи се корени още в детството. Ако човек се е усещал пренебрегнат от единия си родител или от двамата по някаква причина, то има голяма вероятност да търси утеха другаде по-нататък в живота си. Тази утеха се намира най-често във връзките.

Това е една от причините хората, непонасящи моногамията, да сменят често партньорите си в търсене на одобрение, харесване, привързване. Така повишават собствената си самооценка, защото винаги в началото връзките са бурни, страстни, хората са силно привлечени един от друг, а това повишава адреналина и серотонина.

Прекалена самокритика

При хората, които могат да нарекат себе си „серийни моногамни“, често се наблюдава явлението свръхкритика към себе си. За да успокоят този порив да се обвиняват за всичко, което правят, те скачат от връзка във връзка почти без пауза. Често тези хора не могат да се влюбят истински в партньорите си, не се привързват, не страдат особено при раздяла.

 

 

Коментирай