Интимно

Разликите между това да си влюбен и да обичаш някого

Каква е границата между двете чувства

19.05.2022г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта има много проявления. Всичките ѝ нюанси съставляват един обширен океан от чувства, чийто вълни се плискат в сърцето ни и ни карат да се чувстваме объркани как точно да разграничим всички емоции, надигащи се вътре в нас. Тези бушуващи чувства често правят определянето на отношението към даден човек по-трудно. Можете да си мислите, че обичате някого, а просто да сте влюбени в него или обратното.

20 начина да му кажете, че го обичате

Разликите между това да си влюбен и да обичаш са едновременно малки, но и големи. Понякога тези две граничещи чувства се припокриват, а друг път са толкова различни, че имат ясно изразена граница помежду си.

Каква е разликата между това да си влюбен в някого и да обичаш някого?

Влюбването се случва извън нашия контрол. Затова и се влюбваме в неподходящи хора. Когато искрата пламне, сякаш връзката между сърцето и разума се прекъсва. Сърцето не иска да чува онова, което разумът има да каже. Изборът сякаш не е ваш, не сте командири в тази игра. Сърцето ви си прави каквото си иска. Изпитва страст, привличане, иска да прегръщате и целувате човека, в когото сте влюбени, да не се откъсвате от него. А и в много случаи не можете да обясните защо.

Обичта е на съвсем друго, по-съзнато ниво. Когато обичате някого, това е съзнателен избор, който е преминал през различни проверки на времето. Обикнали сте човека заради неговите качества, постъпки, заради доказаното му отношение към вас. Обичате характера му, личността му в цялата и светла и мрачна палитра. Ако ви попитат защо го обичате, вие ще знаете отговора и той определено няма да е еднопластов. Да обичаш някого е избор, а да си влюбен е нещо, което се случва извън твоя контрол.

7 неща, които да кажете на партньора вместо „обичам те“

Да обичаш някого означава да го поставиш на първо място

Когато обичаш някого, той означава повече за теб, отколкото самия ти. Човек е готов да направи всичко за хората, които обича истински. Да бъдеш влюбен в повечето случаи означава да бъдеш концентриран върху обекта на чувства, да изпитваш нужда да бъдеш с него, но това е продиктувано от егото ви, от собствената ви нужда да задоволите страстта си.

Да си влюбен е моментно състояние, да обичаш някого е дългосрочно чувство

Свързани статии

Любовта може да пламне за миг. Тя е моментно състояние, което обикновено отминава след като опознаете и лошите черти на партньора си. Ако чувствата ви обаче се задълбочат и продължите да приемате човека до себе си с всичките му недостатъци, това вече е обич. Той означава много повече за вас, отколкото е означавал в началото, когато сте били просто влюбени в него.

Да си влюбен се свързва с нуждата, но да обичаш означава да искаш най-доброто за човека до себе си. Влюбеният човек пречупва всичко през себе си. Той иска да прекарва времето си с партньора. Иска да не се отделя от него. Светът се върти само около бурните емоции, които човек изпитва в началото на една връзка, когато пеперудите все още пърхат, а светът се гледа през розови очила.

6 признака, че той ви обича истински и безусловно

Да обичаш някого поставя него на първо място, а не твоята нужда да бъдеш постоянно в неговата компания. Обичта към човек те кара да искаш да бъде щастлив, макар това да означава, че той може да е далеч от теб.

Коментирай