Интимно

6 общи черти на щастливите брачни двойки

Добра комуникация, уважение, изслушване са само част от факторите за щастлива връзка

12.06.2022г. / 12 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бракът е трудна задача за много двойки. Той се оказва не онова, за което сте мечтали и което сте си представяли. В повечето случаи обаче вината е у самите партньори. Забравяте, че животът ви не трябва да се върти само около домашните задължения, парите, спестяванията, сметките, проблемите, трафика, стреса, работата.

Всичко това е част от ежедневието на съвременните хора, но не би трябвало да е предпоставка за влошаване на отношенията. Може да постигнете хармония и да успеете да издигнете брака си на друго ниво, ако се научите как да комуникирате правилно и качествено така, че бракът ви да не пострада от всички дребни и големи проблеми в ежедневието.

Тези два въпроса определят бъдещето на брака ви

Често сме погълнати от проблемите и напрежението, а това ни кара да забравяме колко важна е комуникацията и как любовта в брака плаща цената заради липсата на общуване. Всъщност качествената комуникация е това, което ви прави истинска двойка, а не животът под един покрив, в който просто споделяте едно легло и отбелязвате годишнините си. Онова, което е от истинско значение, е общуването всеки ден.

За да преодолеете монотонността на ежедневието и да си спомните каква страхотна двойка сте били тогава, когато сте се врекли в любов завинаги, вижте кои са общите черти на щастливите брачни двойки. Почерпете вдъхновение и опит от тях.

1. Бъдете искрени за желанията си.

Добрата и качествена комуникация се базира на честност. Ако сте открити в исканията си, в изказванията си, това е признак на здравословна комуникация в брака. Много брачни двойки се оплакват, че партньорът им не ги слуша и не ги чува, а това ги кара да общуват не толкова открито.

Златни правила за щастлив брак

2. Създайте усещане за сигурност.

Един от ключовете за щастлив брак е усещането за безопасност. Да се приберете вкъщи при половинката ви трябва да ви носи сигурност, да служи като пристан, на който да намирате утеха и където да се чувствате добре, да изпитвате желание да се връщате отново и отново. Липсата на комуникация в много случаи е признак на страх. Страхът може да е провокиран от много фактори. Най-честите са недостатъчно усещане за приемане такива, каквито сте.

3. Приемайте различията си.

Много партньори в брак или във връзка не успяват да приемат различията си. Те се превръщат в база за отдалечаване в общуването и в интимността. Появява се осъждане, постоянна критика, стремеж към променяне на партньора. Ако от самото начало приемате различията си като нещо, което ви прави по-цветни и многообразни като двойка, ще ви е по-лесно да живеете в хармония с тях.

15 брачни съвета от експерти

4. Слушайте внимателно.

Комуникацията не се корени само в това какво си казвате и какво споделяте, а също до каква степен се изслушвате преднамерено. Общуването в брака не се свежда до обсъждане на задълженията и разпределяне на отговорностите за деня. То е по-дълбоко и изисква вслушване в мислите и чувствата на половинката. Научете се да не се прекъсвате. Не блокирайте с отхвърляне всяко изказване на партньора ви, което не ви е по вкуса. Опитайте се да приемате чуждата гледна точка, макар да не сте напълно съгласни.

5. Не очаквайте да си четете мислите.

Една от най-често срещаните грешки в брака е очакването, че партньорът ви трябва и може да чете мислите ви. Няма човек с такива свръхспособности. Дори да се познавате много добре, откритата комуникация и директните послания са нещото, което е от голямо значение за брака. Цупенето вследствие на недоразумения заради неизказани желания и мисли е безпредметно. То не води до превъзпитание на половинката и не го коригира за по-нататък, напротив. Недоброто общуване и очакването, че партньорът ви трябва да се сеща какво искате и какво имате предвид може да влоши отношенията ви и да ги изпрати в нежелана от вас посока.

25 тайни за щастлив брак

6. Бъдете половинката, която вие самите бихте искали да имате.

Не забравяйте, че не можете само да изисквате. Трябва и да давате от себе си. Това означава, че трябва да се замислите дали вие самите изпълнявате изискванията, които имате към половинката си. За да изградите здрави и непоклатими брачни отношения, бъдете половинката, която искате да бъде и партньорът ви.

Коментирай