Интимно

5 начина да задълбочите любовта и интимността

За по-добра връзка

05.07.2022г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка връзка има своите възходи и падения. Невинаги нещата преминават гладко и определено невинаги пеперудите пърхат в корема ви с еднаква сила. Отношенията във всяка връзка преминават през различни етапи. Ако сте открили човек, с когото смятате, че искате да имате по-сериозна, дълбока и дълготрайна връзка, а защо не и семейство, вероятно бихте искали да задълбочите интимността си.

Интимността не е свързана само със секса, както повечето хора първосигнално мислят. Тя е нещо много повече от това. Интимността е допускане на партньора във вътрешния ви свят, където сте точно такива, каквито реално сте – силни, слаби, уязвими, не толкова приятни за околния свят, грешащи, но и прекрасни със своите несъвършенства. Там се намират мислите ви, чувствата ви в цялата им палитра.

8 признака, че ви е страх от интимност

Задълбочаването на връзката неминуемо преминава през задълбочаването на интимността, а заедно с нея и на любовта.

Как да успеете да задълбочите интимността и любовта си така, че да прехвърлите връзката си на по-дълбоко ниво?

1. Правете паузи по време на конфликти.

Ако ви звучи странно, не бързайте да отхвърляте паузите по време на спорове и дори скандали като нещо непостижимо и невъзможно. Всъщност, не е нужно да практикувате паузите само по време на конфликти. Можете да го направите всеки път, когато партньорът ви зададе въпрос, на който ви се иска моментално да реагирате. Необмислените реакции и думи са най-честите причини за разваляне на отношенията. Вместо това направете пауза, в която да обмислите какво да отговорите и как да реагирате. Това ще ви помогне да запазите и дори да надградите отношенията си.

2. Медитирайте.

Медитацията е начин да се свържете духовно със самите себе си. Чрез практиките на дълбоко дишане и освобождаване на мислите от всичко ненужно, ще успеете да се презаредите енергийно, да се прочистите от негативните мисли, да релаксирате нервната си система, да се научите да се свързвате със себе си на по-дълбоко ниво. Това ще развие уменията ви за комуникация във връзката.

Интимност и близост – върнете се във връзката!

3. Представете си целите си във връзката, визуализирайте ги.

Как бихте могли да развиете и да задълбочите връзката си, ако не си взаимодействате в нея? Важно е да сте единодушни за целите, които искате да постигнете в живота си. Визуализирайте ги, обсъдете ги заедно, намерете баланса между вас. Това ще ви помогне да се сближите още повече, да намерите общ път към постигането на целите ви, ще изгради хармония и интимност между вас.

Свързани статии

4. Записвайте в дневник преживяванията си.

Воденето на дневник е полезна практика, която много психолози препоръчват. Тя е част от редица психологически упражнения, които помагат да се вгледате повече в себе си, в реакциите си и тези на партньора ви. Ще разберете къде са грешките ви, къде да работите повече над себе си и отношенията си, какви изводи да си направите. Записването на всички ситуации и реакциите ви в тях заедно с тези на партньора ще ви помогнат да идентифицирате емоционалните причини да се държите по даден начин, както и да коригирате негативните си черти.

Физически докосвания и техните значения

5. Научете се да разпознавате пренасянето на моделите.

Една от най-дълбоките и вкоренени практики е несъзнателното пренасяне на модели от детството. Чрез наблюдаването на определени типове поведение, на които сте били свидетели в детството си, без да осъзнавате, вие пренасяте тези модели във връзките си. Пренасянето е много фино и изключително трудно за осъзнаване. Налага се упорита работа. Няма правилно и неправилно. Има вглеждане в себе си и анализиране на това какво всъщност искате самите вие, а не това, на което сте били свидетел като модел по време на израстването ви. Най-голямо значение тук има какво искате вие, а не какво мислите, че искате, следвайки несъзнателните модели.

Коментирай