Интимно

8 признака, че ви е страх от интимност

Защо обвързването ви плаши

15.04.2022г. / 13 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Интимността не е просто физическа близост или сексуална връзка. Тя е нещо повече. Интимността е допускане на другия човек в душата, в дълбочината на същността, където се крият всички съкровени тайни, слабости, страхове. На това място човек е такъв, какъвто е. И по различни причини някои хора се страхуват да бъдат „видени“ истински от партньора си. Затова предпочитат да държат връзките си на повърхността – там, където се чувстват в безопасност.

Какво е да имаш страх от интимност?

Когато някой се страхува от интимността, той се бори със създаването на връзка и нейното задълбочаване. Често такива хора не осъзнават, че имат проблем с интимността. Иска им се да има връзка, опитват се, но така и не успяват да допуснат партньора си до себе си. Може да изглеждате отворени към приятели и семейство, но в рамките на връзката изграждате бариери, издигате стени.

10 признака, че имате проблем с интимността

Страхът от обвързването и допускането на някого в интимния ви личен свят ви кара да бягате, да се отдръпвате, да реагирате странно за отсрещния човек, дори да го отблъсквате.

Кои са признаците, че имате страх от интимност?

1. Не споделяте важните неща.

Когато имате трудности в допускането на друг човек в сърцето си, вие не споделяте чувствата си, мислите си, мнението си. Държите всичко на повърхността във връзката си. Избягвате да говорите за бъдещето, още по-малко за общото ви бъдеще. Не споменавате цели, които искате да постигнете. По-скоро живеете ден за ден. А ако партньорът ви повдигне тази тема, ставате нервни и всячески се опитвате да я избегнете.

2. Потайни сте, криете истинските си чувства.

Не само говоренето за чувствата издава страх от интимност. Прикриването им също. Ако поведението ви подсказва, че не сте привързани към партньора си, той ще го приеме като липса на любов и чувства от ваша страна. Агресивни сте, понякога сте нападателни към него, държите се хладно сякаш ви е все едно дали той ще остане с вас или не. Това държи партньора ви настрана.

Притеснителни знаци, че той определено не иска обвързване

3. Не поемате рискове във връзката.

Ако имате желание да развивате отношенията си, това ще ви кара да поемате рискове, да правите предложения, с поведението си да подсказвате, че искате връзката ви да се разгърне. И обратното – ако не се предпазвате от поемане на рискове, премисляте всичко, отклонявате темата, когато партньорът ви поиска да направите крачка напред, това издава страх от интимност.

Коментирай