Интимно

5 неочаквани ползи за здравето от секса

Може да замени кардиотренировка

17.07.2022г. / 15 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате проблеми със съня и бихте искали да се чувствате по-добре, може би нямате нужда от лекар, а от... повече секс!

Оказва се, че освобождаването на хормони по време на интимност действа добре не само на тялото, но и на настроението ни. Докато правим секс се отделят ендорфин, тестостерон, окситоцин и естроген. С напредването на възрастта, производството на хормони намалява и това се забелязва в по-голяма степен при жените, отколкото при мъжете.

Ето защо, колкото по-често се наслаждавате на интимност, толкова по-млади ще се чувствате. А ето какви други ползи бихте имали от редовните сесии под завивките:

Редовният секс има противостареещ ефект

Всеки път, когато изпитвате оргазъм, тялото освобождава тестостерон и естроген – хормоните, които са отговорни не само за нашето репродуктивно здраве, но и за състоянието и красотата на нашата коса, кожа и кости. Благодарение на тях, ще се радвате и на добре функционираща сърдечносъдова система.

Може да замени кардиотренировка

Посещението във фитнес залата може да не е любимо на всеки. Можем да заменим досадното бягане на пътека с по-кратка или по-дълга любовна сесия с любимия човек. Ласките ще направят кожата ни по-блестяща, сърцето ни по-здраво, а ставите и мускулите – по-издръжливи!

Ще подобри съня ви

Забързаният ритъм на живот и стресът водят както до преумора, така и до невъзможност да се насладим на качествен сън. Експерти твърдят, че колкото повече време прекарваме в интимност под завивките, толкова по-лесно ще заспиваме. Важно условие това да се случи е, ако креватните забавления се увенчаят с оргазъм.

По-здрава имунна система

Изследователи от университета „Уилкс“ (Пенсилвания), са установили, че правенето на секс един-два пъти на седмица подобрява имунната ни защита, като помага на организма да се бори с вируси и настинки, облекчавайки симптомите им и редуцирайки времето за излекуване.

Ще ви помогне в борбата със стреса

Проучвания показват, че хора, които се наслаждават на интимни ласки по-редовно, се справят по-успешно със напрежението на работното място. Сексът помага за регулиране на кръвното налягане, когато човек е изложен на стресова ситуация.

Коментирай