Интимно

Как да направите връзката си по-хармонична – съвети от психолози

Опитайте се да намалите времето, прекарано в интернет

16.09.2022г. / 12 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За да е успешна една връзка, освен любовта между двама души, е необходима и много работа. Както във всяка една област от живота и взаимоотношенията изискват отдаване и внимание. Невъзможно е нещо да процъфтява, ако за него не се полагат никакви усилия. Но има моменти, в които понякога сякаш усещаме, че нещо не е наред, че нещо не върви. Какво можем да направим, за да подобрим връзката си и да я направим по-хармонична? Какво казват по тази тема специалистите психолози?

Изразявайте благодарност

В ритъма на деня и в забързаното ежедневие често пъти забравяме за малките жестове на благодарност и оценяване на другия. Рутината ни превзема и започваме да приемаме нашия любим за даденост. Добре е да се опитате да спрете за миг, да отделите съвсем малко време от деня, в което да си припомните защо избрахте точно този човек, каква беше връзката ви в началото, колко луди нощи сте изживели и как нямахте търпение да бъдете заедно. Не позволявайте на монотонността да заеме мястото на предишните страст и любов. Кажете „Благодаря“ със и без повод – всеки мъж обича да бъде оценяван и ласкан.

4 най-често срещани лъжи в любовта

Прощавайте

Научете се да се освобождавате от негативните настроения и се опитайте да прощавате по-лесно. Ние, жените, имаме склонност да задълбаваме прекалено много и да задържаме натрупаните отрицателни емоции. Опитайте се да се отпускате по-често, да освобождавате товара на мислите и натрупания стрес, който те причиняват. Приемете, че всеки прави грешки и да се прощава действа разтоварващо и освобождаващо – както на вас, така и на партньора.

Картина показва кой е вашият език на любовта

Смейте се заедно

Хуморът може да ви помогне да запазите връзката си, тъй като той помага на хората да се свързват и да се асоциират с другия. Благодарение на него ще можете да свалите натрупаното напрежение и да се справите с трудни ситуации. Най-добрият начин да прекратите спор и да прекъснете скандал – една хубава усмивка. Тя ще изтрие негативните чувства и емоции.

Поделяйте си отговорностите

Свързани статии

Опитайте се още в началото на връзката да поставите граници и да зададете параметрите, в които искате тя да се развива. Ако покажете на другия, че вие ще правите всичко, не се учудвайте, ако след известно време забележите, че партньорът ви е станал нехаен към вашата връзка – може би просто той е свикнал вие да се грижите за всичко. За да не се стигне до този момент, опитайте се да си поделяте отговорностите – ако вие готвите, мъжът ви може да почисти и измие; ако вие водите детето си на спорт – редувайте се. Отнасяйте се с партньора си като с равен, какъвто всъщност е и не се опитвайте да го оправдавате.

Отделяйте време, за да се свързвате

В днешния дигитален свят, става все по-лесно да попаднем в капана на чувството за самота, дори когато сме във връзка. Електронните устройства заемат голяма част от времето и вниманието ни, и неусетно попадаме в капана им. Вместо да прекарваме вечерите в разговори и общуване един с друг, ние общуваме – вперили погледи в сините екрани… Там светът е по-шарен и различен, интересен и магичен – но дали е истински? Опитайте се да намалите времето, което прекарвате в интернет, особено вечер – разпускайте качествено – изключете телевизора, говорете, смейте се, играйте на игри.

Коментирай