Интимно

Защо е важно да показвате привързаност към партньора си

Много повече и по-важно от просто „обичам те“

18.10.2022г. / 06 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Физическата и емоционална привързаност са неизменна част от връзките. Друг е въпросът как показвате привързаността си. Всеки човек има свой собствен начин да показва чувствата и нагласите към партньора си. Понякога не успяваме да бъдем достатъчно категорични в демонстрацията си на привързаност, заради което партньорът ни може да се почувства недостатъчно обичан или оценен.

5 неща, които той цени във вас и връзката ви

Често не си даваме сметка колко важно за благополучието и успеха на връзката е да показваме привързаността и емоциите си. Не можем да разчитаме, че партньорът ни просто знае, че го обичаме и ценим. Важно е да бъдем ясни в посланията си, да показваме любовта си с действия, не само от време на време да споменаваме, че обичаме половинката си.

Всеки жест е важен в демонстрирането на привързаност и любов. Вижте защо е важно да показвате, че сте привързани към партньора си без да изглеждате залепени за него, разбира се.

Физическата привързаност освобождава хормони на щастието

Когато показвате привързаността си към партньора, а той ви отвръща със същото, в тялото се отделят хормони, които ви карат да се чувствате щастливи, още по-спокойни в присъствието на другия, по-хармонични като двойка. Тези хормони имат свойството дори да намалят болката в тялото, да потиснат възпаленията, да противодействат на главоболието, защото имат успокояващо действие.

10 фактора, които правят връзката твърда като скала

Демонстрирането на привързаност показва готовност за брак

Всъщност няма значение дали сте готови за брак, искате да встъпите в такъв или просто сте готови за дълбока и дълготрайна отдадена връзка, показването на привързаност е важно за подсилването на отношенията и създаването на предпоставка за по-дълбока връзка или брак. Проучванията показват, че демонстрацията на привързаност действа положително по посока на задълбочаването на връзката.

Показването на привързаност може да намали кръвното налягане

Тъй като окситоцинът намалява възпаленията в тъканите и действа релаксиращо, той може да допринесе и за нормализиране на кръвното налягане. Прегръдките, целувките, физическата близост помагат за понижаване на кръвното налягане с няколко пункта.

5 характерни черти на безусловната любов

Показването на привързаност помага да бъдете по-надеждни в очите на партньора си

Ако сте дистанцирани и не сте особено демонстративни в чувствата и отдадеността си към партньора, това може да го накара да не ви вярва особено. Хората често се съмняват във верността на половинката си. Някои са особено ревниви със или без причина. Други имат предишен лош опит, който ги кара да са мнителни. Възможно е недоверието да е породено от всякакви подбуди. По-важното е, че показването на привързаност може да тушира съмненията и недоверието, защото така показвате на партньора си, че може да разчита на вас и че се интересувате само от него.

5 причини да е трудно да обичате мамино синче

Показването на привързаност повишава усещането на удовлетворение във връзката

Когато показвате привързаността си и получавате подобно отношение от партньора си, нивото на удовлетвореност и щастие във връзката е по-високо. То се повишава дори само ако вие показвате привързаност. Не е задължително да получавате същото количество демонстрация на отдаденост от партньора си. Важното е да усещате удовлетворението от себераздаването и утвърждаването на любовта. Това само по себе си е достатъчно, за да ви накара да се чувствате по-комфортно във връзката си.

Коментирай