Известно е, че за щастието в една връзка партньорите трябва да се погрижат добре. Заради това съществуват множество стереотипи и схващания за това какви правила трябва да се налагат във връзката, за да цари хармония и щастие.

Златни правила за щастлив брак

Но много щастливи двойки вече са разбрали, че не е необходимо да следват сляпо нечии други правила. Това, че някои правила за връзките са широко разпространени не ги прави автоматично правилни и нужни. Опитът на много щастливи и хармонични двойки показва, че някои правила спокойно могат да бъдат нарушени без това да повлияе негативно на щастието.

Кои са правилата, които щастливите двойки нарушават?

1. „Никога не си лягайте ядосани“

Вероятно сте чували това правило хиляди пъти. Някои партньори се опитват да го спазват, но в много случаи установяват, че не е възможно да се случи, а не е и нужно. Понякога да си легнете и да прекратите конфликт дотам, докъдето е стигнал, е по-добре, отколкото да оставите спорът да ескалира още повече и да си кажете неща, за които ще съжалявате след това. Не можете и с лека ръка да забравите казаното, да се извините и всичко да завърши с щастлив край на мига. Това са нормални неща от живота на всяка двойка.

10 правила, които всеки брак трябва да следва

2. „Не пазете тайни един от друг“

Представете си какви биха били отношенията ви, ако нямате абсолютно никакви тайни. Споделяте всичко, дори онова, което трябва да премълчите. Не е ли този подход предпоставка за още повече проблеми? Разбира се, че да. Личното пространство на всеки човек е съкровено и трябва да бъде добре пазено. Тоталното споделяне никога не е добра идея, защото може да доведе именно до обратното на това, което целите, а именно загуба на доверие.

3. „Обсъждайте всичко“

Някои двойки погрешно смятат, че разнищването на всичко във връзката е най-добрият начин да изгладят всички различия и да решат проблемите. Но много често преминават в крайности. Вглеждането във всички думи, жестове, ситуации и безкрайното обсъждане на това кой как се е почувствал и как е трябвало да се реагира изтощава отношенията, внася изключително голямо напрежение и кара партньорите да ходят по тънък лед. Ако се придържате към максимата „малкото е повече“ ще разберете, че с малко думи в много случаи могат да се кажат много повече неща.

10 правила за щастливо семейство

4. „Не се опитвайте да променяте партньора си“

Ясно е, че опитите за промяна водят до провал в повечето случаи, защото човек се променя, само когато той самият го пожелае и работи в тази посока. Както вие не бихте искали да бъдете променяни насила, така и половинката ви очаква същото от вас. Ето защо много хора следват правилото да не се опитват да променят партньора си. Но ако има нещо, което ви подлудява и ви кара да се чувствате зле, кажете го на партньора си. Това е много по-доброто решение, отколкото да го преглъщате, потискате и в крайна сметка това да ви задуши.

Още по темата

5. „Разпределяйте домакинските задължения“

Някои двойки се вглъбяват в това правило толкова много, че задълбават надълбоко и стигат до сериозни конфликти. Всичко идва оттам, че единият партньор, най-често жената, мрази да върши домакинската работа сама. Тя държи всичко да бъде разпределено поравно и следи стриктно за спазването на тези правила. Това вглъбяване и задълбаване в деленето поравно може да влоши и най-щастливите отношения. Винаги задачите вкъщи могат да бъдат разпределени по най-добрия начин без това автоматично да означава „поравно“.

5 психологически правила за повече щастие

6. „Направете романтиката приоритет“

Когато романтиката се случва преднамерено, нарочно и целенасочено, тя губи чара и магията си. Ако следвате това правило с цел да подобрите отношенията си, вероятно би се случило тъкмо обратното. Ако не сте романтични и не си падате по романтичните жестове, вечерите на свещи, затъмнената светлина, изненадите и романтичните подаръци, просто не се напъвайте да го правите насила.