Интимно

Каква може да е причината за постоянните ви скандали с партньора?

Може би избягвате да назовете съществуващ проблем

14.10.2022г. / 15 06ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Нека сме откровени – и в най-стабилната връзка има моменти, в които скандалите сякаш се превръщат в ежедневие – като че ли буксуваме на едно място и изглежда, че дори говорим на различни езици. Защо не можем да се разберем? Какво се обърка по пътя? С умиление си спомняме за дните в началото на връзката – нямахме търпение да сме заедно, да гледаме филми, да слушаме музика… Сега изглежда ценим все повече времето, в което можем да останем сами, с мислите си – далеч от всичко и всички – дори от партньора. Със свито сърце се прибираме у дома, в очакване на следващия скандал – и така – ден след ден.

Какви може да са причините са непрестанните дрязги помежду ни? Ето няколко вероятни възможности за това:

Избягвате по-голям проблем

Безсмислените скандали често пъти може да са сигнал, че във връзката ви има някакъв по-сериозен проблем. Може би това е тема, която и двамата съзнателно или не, отбягвате – навярно имате нужда от повече внимание, или пък страдате от ревност? Може би тайно всъщност се чувствате самотни или неразбрани? Понякога травми от минали връзки също могат да напомнят за себе си и да ви тласнат в грешната посока на мислене. Със сигурност рецептата е да общувате повече. Опитайте се да назовете проблемите с истинските им имена. За целта обаче е много важен начинът, по който засягате важните въпроси – бъдете спокойни, с ясна представа какво точно искате да съобщите и най-важното – начинът по който го казвате. Ако използвате спокоен тон, имате шанс да бъдете чути и разбрани. Често мъжете игнорират думите ни, ако говорим високо или крещим.

Имате грешни подбуди

Изследвайте причините за вашите скандали или казано с други думи – защо започвате караницата? Ако целта ви е градивна – например – да усъвършенствате връзката си, да я направите по-силна или да я заздравите – направете така, че партньорът ви да разбере това. Покажете, че го правите, защото все още ви е грижа за вас и вашите взаимоотношения. Ако пък със скандалите целите да нараните човека до себе си и забелязвате, че той също иска да накърни достойнството ви – внимавайте – това може да е знак, че нещата между вас не вървят в добра посока. Може би е време да помислите за почивка един от друг.

Подхождате неправилно към разговора

Опитайте се да излезете от омагьосания кръг на скандалите – първоначално в съзнанието си имате представа как искате да премине разговорът, искате да сте спокойни и премерени, но щом започнете да разговаряте, изведнъж нещо се случва – връхлита ви вълна от емоции, които не можете да овладеете. Тази вълна помита всичко – не след дълго вие усещате, че отново крещите, а думите ви сякаш отиват на вятъра. За да избегнете това – сменете подхода си. Избягвайте да започвате разговори, особено по важни теми, ако сте гладна, уморена или ако сте в момент на афект. Ако усещате, че не можете да съберете мислите си, вероятността да кажете неща, които ще наранят партньора ви е много по-голяма. Затова – поемете дълбоко дъх, успокойте се, опитайте се да преговорите това, което искате да кажете и най-вече – бъдете умерена. Ако е дошло време за важен разговор – преди това се разходете, прочистете съзнанието си – дори можете да си запишете на лист какво точно искате да кажете – така ще структурирате мислите си много по-добре.

Не искате да чуете мнението на другия

Често пъти ние, жените влизаме в спор с половинката си, смятайки, че само нашето мнение е правилно. Започваме разговора, заели отбранителна позиция – в пълна бойна готовност. Това може да накара отсрещната страна да се затвори в себе си още повече. Опитайте се да изслушате партньора си, дайте му възможност да изкаже своето мнение – можете с изненада да откриете, че всъщност и той мисли точно като вас – просто се изразява по грешен начин. Предразположете отсрещната страна към диалог – това е печелившата формула и за двама ви. Опитайте се да се поставите на мястото на вашия приятел или съпруг – подробно и в детайли му обяснете как точно се чувствате и защо.

Коментирай