Интимно

Каква е разликата между интимност и близост?

Защо двете понятия означават коренно различни неща

12.11.2022г. / 13 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връзките неслучайно се наричат така – партньорите в тях изпитват някаква степен на близост и интимност, която ги свързва на различни нива. Много хора може би погрешно смятат, че близост и интимност са синоними и са взаимозаменяеми понятия, когато става дума за връзки. Съществуват някои разлики в смисъла на двете понятия, които разграничават степента на емоционална обвързаност между партньорите.

Как да накарате мъжа да се свърже с вас емоционално

Оттук идва и въпросът дали можете да сте интимни с някого, с когото не сте близки и обратното?

Отговорите на този въпрос показват колко съществени всъщност са разликите между близост и интимност.

Партньорите могат да са интимни без да са особено близки. Това важи за връзки на повърхностен начален етап или при такива, които са базирани предимно на секса и физическото привличане. Близост се развива на по-късен етап, когато партньорите се опознават по-дълбоко, разкриват истинската си същност, свалят маските.

При интимността има известна степен на мистерия, загадъчност, породени от факта, че партньорите не се познават на толкова дълбоко ниво, както е при наличието на близост помежду им.

Как да станете още по-интимни?

При връзки, базирани на интимност, съществуват висока степен на тревожност, ниска предсказуемост, предизвикани от изненадващите новости, които научаваме за партньора си. При близостта се наблюдават обратните феномени – висока предсказуемост, комфорт, дълбоко познаване, ниска тревожност и степен на риск.

Това обяснява доктор Том Мъри, брачен консултант и сексолог, цитиран от yourtango.com. Неговите изследвания разкриват, че между близостта и интимността съществуват колкото сходства, толкова и фундаментални различия.

Близостта, според него, е важен компонент на всяка дългосрочна връзка. Тя е характерна и за брака. Необходима е, защото създава усещане за безопасност, приемане, сигурност, които допълнително подхранват ангажирането в едно моногамно дългосрочно партньорство.

15 здравословни ползи от целувките

В доста случаи обаче, близостта може да нарасне дотолкова, че да измести интимността, както се случва в много дългосрочни връзки и бракове. С течение на времето партньорите стават все по-близки, стараят се все по-малко във връзката, а това води до отдалечаване от интимността и понякога се стига до обикновено приятелско съжителство.

Ако интимността изчезне напълно, връзката може да бъде поставена в риск от разпад. Близост без интимност в отношенията прави връзката монотонна, скучна, без вълнение и новост.

Кои са основните разлики между близост и интимност, според доктор Мъри?

1. Близостта означава да играете на сигурно.

За много двойки, особено онези с деца, съжителството и грижите се превръщат в основен приоритет. Редките моменти, в които остават насаме обикновено ги тласкат към пресъздаване на познати модели – ходене на ресторант, на кино, разходка в парка или пиене на кафе в любимо кафене. Всичко това предполага рутина, действие по инерция, което измества приключението, тръпката и вълнението, които съществуват при връзките, базирани на интимност.

Защо спането в поза лъжички е полезно?

2. Интимността означава любопитство.

Когато сте интимни с някого, но не сте станали толкова близки, както е в напредналите фази на връзката, любопитството е водещ фактор. Все още другият човек ви е интересен. До голяма степен действията му са непредсказуеми, което ви изненадва и държи интереса ви.

3. Близостта е рутина.

Близостта предполага рутина във всичко, в цялото ежедневие, дори в леглото. Знаете точно какво възбужда партньора ви, знаете къде точно да го докоснете, той пък го очаква от своя страна. Всичко това е едновременно и хубаво, и не толкова, защото тръпката полека-лека се губи, понякога дори изчезва напълно.

4. При интимността вашите лични желания взимат превес.

Много често в брака и дългосрочните връзки, където близостта е нараснала значително, компромисите и преглъщането на различията са налице, за да се запази мирът и щастието във връзката. Докато при интимността в началните етапи на отношенията онова, което е от първостепенно значение са собствените желания.

Физически докосвания и техните значения

5. При близостта често фантазиите остават неизказани.

Когато сте интимни, вероятността да проявявате спонтанност в сексуален план е по-голяма. Докато ако сте вече много близки и сте прекарали дълго време заедно, сте по-склонни да запазите фантазиите за себе си и да не ги споделите с партньора си заради неудобство. Странен парадокс е, че колкото по-близки стават хората, толкова повече нараства степента на прикритост на фантазиите заради неудобство и свян.

Коментирай