Интимно

Знаци, че връзката ви не е балансирана

И това ви вреди

23.03.2023г. / 11 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовните отношения са сложни. В тях винаги има скрити знаци за това какъв партньор имаме до себе си, как се развива връзката ни. Без значение дали ни харесват тези знаци или не, те се появяват като светофар.

Червеният е сигнал, че връзката не е на стабилна основа и може да не е толкова добра, колкото сте смятали преди. Такива взаимоотношения рядко се променят към положителни. Когато сте в разбалансирана връзка, това може да се усети по много неща.
Кои са едни от най-честите ѝ признаци?

Вашите основни ценности не съвпадат

Прекрасно е, когато в една връзка партньорите имат общи хобита, харесват един и същи жанр музика, имат сходни предпочитания за филми и т. н. От друга страна обаче, изграждането на дългосрочна връзка няма много общо със сходните интереси. Тук е важно какви са вашите общи ценности и дали те са достатъчни за развиването на такава връзка.

Защо мъжът ви се държи грубо с вас?

Вижданията ви за живота се разминават

Както вашите ценности, така и възгледите ви за живота трябва да са в съответствие, разбира се не идентични, а просто сходни. Вие може да виждате стабилността само под формата на дом с деца и създаването на ваш малък свят, в който всички да се чувствате добре. От друга страна, партньорът ви може да има съвсем други житейски виждания или да има сходни с вашите, но да ги е планирал за време, което не съвпада с вашите. Ето защо е важно на един начален етап от взаимоотношенията да бъде обсъдена темата с вижданията за живота, за общото бъдеще.

10 неща, които няма да се случат, ако обичате истински партньора си

Единият от вас е вечно нуждаещ се

Това е още един признак, че връзката ви не е балансирана. Нуждата е индикация за ниско самочувствие, а то не допринася за силата на връзката. Хубаво е да имате общи занимания, но е важно да поддържате идентичността си и всеки да има време за себе си и интересите си. Ако единият партньор изпадне в позицията на нуждаещ се, тогава другият много лесно може да го манипулира, така че той да не забележи. Добър пример за това е положението, когато жените се оставят да са зависими финансово и по всякакъв начин от партньорите си. Грижата е хубаво нещо, но в зависимостта губим себе си.

Знаци, че той просто няма чувства към вас

Ревността е често срещан проблем помежду ви

Ревността е проява на несигурност. Тя черпи много от енергията и на двата партньори. Тя ни кара да проектираме ситуации и проблеми, които не съществуват. Ако обаче имате основателна причина за ревност, например в миналото половинката ви е изневерила, тогава може би е добре да се посъветвате със специалист по двойките или психотерапевт, за да изчистите този проблем.

Свързани статии

Ако партньорът ви често флиртува, изневерил ви е повече от веднъж, замислете се дали има смисъл да сте във връзка с него.

Подложени сте на хиперкритика и емоционално насилие

Емоционалното насилие никога не изглежда като такова в началото. То бавно подкопава увереността и самочувствието на единия партньор. Тогава той започва да си мисли, че не би се справил без половинката си, че няма да намери нов партньор, ако се разделят.

Има разлика между конструктивната критика, която е взаимно дадена с любящо намерение и честата критика, която омаловажава. Емоционалното насилие не само прави връзката дисбалансирана, но и нездравословна.

Коментирай