Интимно

Какво да правите, ако разберете, че мъжът ви ви лъже

Опитайте се да изслушате доводите му

05.05.2023г. / 17 24ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За много хора лъжата в една връзка често пъти се превръща в началото на края ѝ. Разбира се, трябва да се има предвид колко сериозна е неистината, но понякога дори и малките факти, които партньорът ни пропуска да сподели, могат да ни накарат да изгубим доверие в него и да подлагаме на съмнение всяка негова дума. В следващите редове ще ви дадем няколко съвета как да постъпите, ако разберете, че вашият любим ви лъже. Ето ги и тях:

Помислете как бихте реагирали, ако той ви каже истината

Свързани статии

Помислете си за последния път, в който вашият партньор ви е излъгал. Как щяхте да реагирате, ако той ви беше казал истината? Опитайте се да бъдете абсолютно честни със себе си. Щяхте ли да се ядосате, или пък може би щяхте да започнете да крещите? Нека помислим как му се отразяват тези реакции. Нека предположим, че партньорът ви иска да ви каже истината, но на базата на предишни ваши реакции, знае, че най-вероятно вие ще: започнете скандал; ще кажете „Не“ и ще откажете да изслушате каквито и да било обяснения; ще го заплашите, че ще сложите край на връзката ви или директно ще си тръгнете; ще започнете да изреждате стари грешки и т. н.

Обмислете гледната точка на партньора си

За вас може и да изглежда другояче, но за човека до вас, лъжата може да е начин, чрез който той да избегне последствията от това, че ще каже истината, като същевременно осъзнава, че лъжата ще му спечели повече преимущества. Като например: премълчавайки истината, той може да избегне скандала; може да си спечели време, през което да реши как точно да ви поднесе информацията така, че да го изслушате; по този начин да си спести вашите нападки и критики; да избегне това, че ще ви загуби. От всичко казано дотук, изглежда, че понякога за вашия любим лъжата всъщност е по-добрата опция.

Променете реакциите си

Свързани статии

Можете да подобрите ситуацията, както за вас, така и за партньора ви, като просто промените начинът, по който реагирате на истината, дори когато тя ви кара да се чувствате разочаровани или ядосани. Как да направите това? Покажете на човека до себе си, че без значение каква е ситуацията, вие винаги предпочитате да знаете истината. Когато той ви я каже, реагирайте на казаното, но без да влагате излишни емоции. Успокойте се и премислете ситуацията. Благодарете на партньора си, че се е осмелил да ви каже истината. След това говорете за чувствата си, но по начин, който не е нападателен или агресивен. Така ще го предразположите да ви изслуша и да разбере вашата гледна точка. Говорете от първо лице – така ще подчертаете, че говорите за себе си и чувствата си, вместо да нападате партньора си. Избягвайте да критикувате, да бъдете агресивни, да се подигравате и да нападате. Помислете, че само вие сте отговорни за начина, по който реагирате. Бъдете спокойни, помислете добре и след това решете как да се справите със ситуацията.

Изслушайте партньора си

Колкото и да ви е трудно, опитайте се да чуете какво е обяснението на любимия ви и защо ви е излъгал. Простете му и оставете неприятната случка в миналото. След това избягвайте да напомняте при всяка ваша караница за това. Ако се опитвате да промените начина, по който реагирате и все пак усещате, че автоматично започвате да обвинявате партньора, може би ще е добре ако посетите терапия за двойки. Тя би ви помогнала да изясните отношенията си и да комуникирате по-добре помежду си.

Коментирай