Когато обичате някого, в началото на връзката мислите, че това е достатъчно. Но с времето може би установявате, че за да имате успешни взаимоотношения, трябва да полагате усилия и да работите върху тях. Ако пък сте решили да предприемете сериозна крачка и да встъпите в брак, трябва да имате предвид, че рано или късно ще дойде труден момент за вас като двойка. Разбира се – това съвсем не е задължително. Но ако все пак в момента връзката ви е поставена пред изпитания, в следващите редове ви предлагаме няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справите с тази ситуация. Ето ги и тях:

Разрешете финансовите въпроси

За много от двойките финансите стават тема, която се превръща в ябълката на раздора. Независимо какъв е проблемът – дали това, че някой от партньорите харчи неуместно; или пък това, че имате различни виждания относно това как трябва да се харчат парите; а може би фактът, че един от двамата печели повече – трябва да намерите адекватно решение. Като за начало, опитайте се да проведете честен и открит разговор с партньора си. Споделете очакванията си относно разпределянето на парите всеки месец. Нека един от вас се съсредоточи върху харченето, а пък другият обърне внимание на спестяването. Определете ден в месеца, в който да седнете и да коментирате финансовите си въпроси.

Намалете нивата на стрес

Стресът е естествена реакция на организма, когато сме изправени пред предизвикателна ситуация. Когато обаче изпитвате високи нива на стрес за дълги периоди от време, това може да се превърне в хроничен стрес и да попречи на начина, по който се чувствате. Като резултат – прекаленото напрежение в работата може да се отрази и на взаимоотношенията ви. Постарайте се да изпълните времето, през което сте заедно, не с количество, а с качество. Гледайте филми, слушайте музика, говорете на теми, различни от тези за децата и домакинството; отидете на кино, концерт или театър. Опитайте се да „освежите“ връзката си като преоткриете старо хоби (или пък измислите ново), което можете да практикувате заедно.

Не пренебрегвайте себе си

Често пъти когато са във връзка, много от дамите чувстват, че сякаш буквално „губят себе си“. В старанието си да прекарват повече време с любимия и да му отдават цялата си грижа и внимание, те забравят за личните си желания и цели. Това може да се отрази нездравословно както на връзката, така и на самите участници в нея. Най-вече на този, който чувства, че дава безрезервно, без да получава нищо в замяна. Затова – не допускайте да пренебрегнете себе си и личността си за сметка на взаимоотношенията. Защото след време можете да установите, че това може да се натрупа във вас под формата на стрес, негативни емоции и мисли. Опитайте се да поддържате приятелствата си и социалния си живот. Давайте първо на себе си, а след това на всички останали.

Фокусирайте се само върху един проблем

Ако усещате, че е дошъл моментът, в който имате нужда да седнете и да проведете „онзи“ разговор с половинката, уверете се, че се фокусирате само върху една тема. Често пъти, когато изпитвате трудности във връзката, вероятно имате усещането, че нищо не е наред. А вълната от недоволство буквално може да залее партньора ви. Ето затова, вместо да прескачате от тема в тема, фокусирайте се върху най-наболелият за вас проблем, дискутирайте го и стигнете до евентуалната причина за появата му, както и до адекватно решение.

Приемете партньорът такъв, какъвто е

Ако едни и същи проблеми се появяват отново и отново, помислете дали всъщност това са черти от характера на половинката ви, които вие за съжаление няма как да промените. Да кажем, че сте от хората, които обичат да оправят леглото си веднага след ставане от сън, а пък партньорът ви няма против да направи това по-късно. Нека подобни ситуации не са повод за скандали – просто приемете, че всеки човек има различно виждане за това кое е правилно и кое – не. Поговорете за подобни битови ситуации и се опитайте да стигнете до консенсус.

Разпределете работата в домакинството

Ако успеете да поставите граници и да разпределите задълженията си в домакинството, ще се радвате на много по-хармонична връзка. Тази тема често пъти е една от основните, когато говорим за неразбирателство във двойката, тъй като всеки партньор остава с усещането, че върши всичко. За да избегнете конфликти или да изгладите съществуващи такива, можете да проведете разговор и да коментирате кой какво точно ще свърши през деня и кога. Така ще избегнете недоразуменията, които са породени от липсата на комуникация.