Интимно

Защо не можете да срещнете подходящия? Няколко вероятни причини

Може би представите ви са прекалено високи 

13.10.2023г. / 13 07ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Животът на всички ни щеше да е много по-лесен, ако той се случваше така, както ние желаем – да отслабнем без да положим усилия; да получим мечтаната длъжност в службата без да надграждаме знанията си или пък да срещнем „идеалния“ партньор, когато и където пожелаем. Разбира се, че това би било страхотно, но едва ли такова съществуване би ни научило на нещо. Именно трудностите по пътя са това, което ни изгражда като личности. Ако от доста време се опитвате да срещнете вашия човек, но така и не успявате, за това може да има конкретни причини. Кои са те? Ето и няколко такива:

Имате ниско самочувствие

Ако постоянно си мислите, че не сте достатъчно добри или пък се притеснявате, че ще разочаровате някого, когато влезете във връзка с него, това може да означава само едно – ниско самочувствие. Но за съжаление, когато вие не се чувствате добре в собствената си кожа, това, което наистина ви липсва е любов към себе си. А ако не обичате себе си, как можете да очаквате някой друг да ви обича? Не чакайте и не търсете друг да внесе в живота ви любов. Това няма как да стане. Не забравяйте, че ние, хората сме сетивни същества и много голяма част от общуването се осъществява чрез енергията, която излъчваме. Ако обектът на вашите желания усети вашето ниско самочувствие, той може да ви сметне за не толкова привлекателни и да не иска вашата връзка да се задълбочава. Ниското самочувствие може да ви накара постоянно да изпитвате стрес и тревожност. И не на последно място – ако не харесвате себе си, ставате по-привлекателни за хора, които могат да ви манипулират и използват. А вие най-вероятно ще приемете това безропотно, тъй като отчаяно търсите партньор. Работете върху подобряването на самочувствието си. Направете списък с неща, които харесвате в себе си и неща, които не харесвате. По-дълъг ли е списъкът с неща, които не харесвате? Ако това е така, незабавно се вземете в ръце! Не позволявайте да изглеждате жалки в собствените си очи. 

Вие сте емоционално недостъпни 

Можем да кажем, че това е един от основните проблеми. Много жени и мъже не знаят, че са емоционално недостъпни, защото те толкова силно желаят да бъдат обичани и обгрижвани. Само защото искате връзка, не означава, че сте психически и емоционално подготвени да бъдете в такава. Може би сте били наранявани, лъгани, обиждани или пък малтретирани преди... Дали това ви е накарало да изградите стена между себе си и мъжете, които се опитват да си пробият път към сърцето ви? вероятно се страхувате да се отворите, защото не искате отново да бъдете наранени. Не е изключено и да сте привлечени от мъже, които също са емоционално недостъпни – като например – такива, които са във връзка; такива, които не искат да се отворят за вас или пък такива, които просто са незаинтересувани. За съжаление, горчивият ви опит може да ви помогне и да осъзнаете постоянно повтарящия се модел, в който попадате толкова често. Ако бъдете честни със себе си, може би ще осъзнаете, че собствената ви емоционална недостъпност е тази, която ви пречи да намерите стабилен и достъпен партньор. Съветваме ви да се изправите срещу страховете си, да се срещнете с проблемите си лице в лице, да се опитате да работите върху тях и да ги преодолеете. Опитайте се да опознаете самите себе си и да разберете какво точно искате. 

Търсите любов, но не където трябва 

Ако искате да срещнете „единствения“, може би сте готови на всичко – уговорени срещи, приложения за запознанства, случайни срещи в нощни заведения, по улиците и къде ли още не. Не искаме да ви разочароваме, но когато сте „отчаяни“, има вероятност да не попадате на човека, когото смятате, че заслужавате. Не бързайте да градите бъдещето си с всеки срещнат... Вместо това помислете добре дали този човек наистина е искрен с вас и навреме разчетете сигналите, че може би връзката ви няма да трае повече от няколко вечери. Прекалено съсредоточаване в любовната сфера може да ви попречи да се усъвършенствате и да се развивате във всички други аспекти на живота – физически, емоционално или пък кариерно. Ето защо, ако усещате, че намирането на партньор за вас е цел номер едно, по-добре отстъпете крачка назад. Поемете си дълбоко дъх и насочете вниманието си другаде. Освободете съзнанието си и продължете напред. След време можете да срещнете перфектния човек за вас, без дори да сте мислили за това. 

Очакванията ви са прекалено високи 

Ние, дамите сме свикнали да мислим, че основният критерий за намирането на половинка е външният вид. Това всъщност изобщо не е така! Много жени, които изглеждат добре също могат да се окажат „без късмет“ в любовта. На какво може да се дължи това? Вероятно една от причините са прекалено високите очаквания. Ако се радвате на интерес от страна на мъжете, помислете – дали не сте склонни „да отрежете“ някой само защото е нисък или пък е започнал да оплешивява? Опитайте се да не се държите прекалено високомерно, защото това може да подейства като студен душ на всеки, който е около вас. Вместо това се помъчете да вникнете в същността на човека отсреща. Представете си го като баща на децата ви, като опора и партньор – ако той се вписва в тези ваши представи, може би е човекът за вас. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 6 месеца )