Интимно

Защо вече не изпитвате удоволствие от секса с партньора ви?

Пренебрегвате любовната игра 

07.11.2023г. / 06 33ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С времето всичко около нас се променя – начинът ни на живот, изискванията на обществото към нас, нашите амбиции, мечти… дори и ние самите. И в това няма нищо лошо. Ако във взаимоотношенията ви е настъпил момент, в който се чудите защо партньорът ви вече не е същият, може би е редно да имате предвид, че вие също сте се променили. Защо вече не го желаете така, а сексът с него не ви носи някогашното удоволствие? Ето и няколко причини:

Не сте психически или емоционално готови да правите секс 

Колкото и важно да е тялото ви да е готово за секс, умът ви също трябва да е готов, особено ако говорим за дамите. Ако се приберете вкъщи след дълъг работен ден, чувствайки се тревожни, разстроени и претоварени и вашият партньор се опита да осъществи сексуален контакт, най-вероятно няма да можете лесно да се отпуснете и да успеете да отключите желанието си за секс. Или пък ако го направите, това няма да ви донесе нужното удоволствие. Когато говорим за секс, всичко в заобикалящата среда е много важно – в това число и нивото на стресови фактори или пък отношенията ви с партньора ви към момента. 

Не харесвате начина, по който изглеждате 

Към днешна дата сме свикнали телата ни да са на показ. Голотата отдавна не е табу, а социалните мрежи могат да създадат у вас погрешното впечатление, че всички са красиви, слаби и секси. Но не забравяйте, че това не е истина. Много световноизвестни дами, които са се превърнали в секссимволи, имат тела, които са далеч от съвременния идеал за красота. Ето защо сексът може да бъде изключително „неудобна“ ситуация, особено ако не се чувствате комфортно в собствената си кожа. В такъв случай едва ли ще изпитате голямо удоволствие.

„Безпокойството е враг на желанието и удоволствието“, това споделя Мелиса Коутс (психотерапевт). „За да изпитаме сексуално удоволствие, трябва да присъстваме в момента и с телата си. Ако изпитвате негативно отношение към тялото си, умът ви не е съсредоточен върху насладата и това, което изпитва тялото ви.“ Ето защо приемането и одобрението на себе си може да ви помогне да заздравите връзката както с партньора ви, така и със самите себе си. 

Не се грижите за себе си 

Физическото, умственото, емоционалното и сексуалното здраве са свързани. Ако някоя от тези области не е „наред“, няма как това да не се отрази и на другите. Най-добрата грижа, която можете да дадете на цялото си тяло е: достатъчно сън, балансирана диета, редовни физически упражнения и прием на достатъчно вода. Всичко това ще ви помогне да си осигурите енергията, от която тялото ви се нуждае, за да водите пълноценен начин на живот – като това означава не само да правите секс, но и да му се наслаждавате. 

Не се замисляте какво ви носи удоволствие 

Що се отнася до сексуалните предпочитания и либидото, всеки човек е различен. За да можете да се наслаждавате на секса, може би е добра идея да споделите на любимия си какво ви кара да се чувствате добре. Не забравяйте, че може да отнеме известно време и на двама ви, за да откриете какво ви харесва. Можете да се опитате да попитате партньора си дали не иска да опитате нещо по-различно – като например да гледате филми за възрастни; да опитате ролеви игри или пък да пробвате да включите към любовната си игра секс играчки или пък и двамата да изберете подходящо четиво за сексуално ограмотяване. 

Пренебрегвате любовната игра 

Всички знаем, че когато говорим за секс, сякаш при господата това се случва непринудено. Изглежда за тях това не е никакъв проблем. Но при дамите нещата стоят по по-различен начин. За да можете да се настроите за секс, много важно е да не пренебрегвате любовната игра. Не забравяйте, че сексът се случва не само в леглото, а много преди да стигнете до него. Подгответе се за това, което ще следва, като намерите време за себе си. Отпуснете се, вземете си душ, помолете партньора да ви направи вкусна вечеря, а след това масаж. Пуснете си хубава музика и запалете ароматни свещи. И се насладете на това, което ще последва. 

Коментирай