Интимно

6 трика, които ви сближават с партньора

Изненадайте го, като му приготвите любимото ястие 

13.02.2024г. / 14 20ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Както всичко в живота, така и любовта и чувствата ни един към друг не са праволинейни. Преживяваме пикове и спадове, а моментите на силна страст могат да се редуват с тези на апатия. Но според специалисти, успешните и дълги взаимоотношения се формират между партньори, които не разчитат само на любовта помежду си, но и на усилията, които полагат за връзката си.

Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко хитринки, които можете да използвате, за да създадете по-емоционална връзка с любимия. 

Правете комплименти 

Един от най-простите начини за увеличаване на емоционалната връзка между вас и партньора ви е да му правите комплименти всеки ден. Тези малки знаци на внимание изразяват благодарност, обич, уважение и възхищение и те са от решаващо значение за изграждането на солидна основа за емоционална връзка и интимност. Често пъти ние сме толкова увлечени от ежедневието си, че не можем да си спомним последния път, когато сме направили на партньора си комплимент, без значение дали е за това колко добре изглежда или пък за това колко добре се справя в работата. Правете повече ежедневни комплименти на любимия, за да подготвите по-добре почвата за емоционална интимност и близост.

Отделете време и правете нещо заедно 

Дейностите за задълбочаване на връзката са тези, които ви карат да се фокусирате един върху друг като хора – и върху връзката ви. Шофирайте по живописен маршрут; разходете се и си вземете парче пица или сладолед; почистете апартамента си заедно или пък отидете на курс по готварство. 

Намерете време за игра 

Отчуждените двойки често не намират време или място за игра и забавление във връзката си. Лесно е да забравите, че връзките изискват усилия, инвестиции и грижи, за да процъфтяват – точно като растение или друго живо същество. И точно като другите живи същества, връзките умират, когато бъдат пренебрегнати. Играта може да се дефинира по различен начин от различните двойки, като това могат да бъдат: настолни игри; вечерни срещи; концерти; изпробване на ново хоби или спорт; усвояване на ново умение; курс по готвене; пътуване; гледане на комедиен сериал и др. Играта не е нещо, от което се нуждаят само децата – възрастните също имат нужда от подобна дейност. 

Бъдете на разположение по различен начин 

За да внесете моментално интимност във връзката си, вземете решение да бъдете на разположение на партньора си по начин, по който обикновено не сте. Не защото трябва или защото му го „дължите“, а защото можете. Изненадайте го, като се съгласите да се погрижите за домакинска работа, която обикновено избягвате; предложите да го придружите на нещо, което обикновено пропускате (като футболен мач, например); или го изненадайте с нещо, което го интересува (можете да приготвите любимото му ястие). Изненадващата щедрост и помощ могат да бъдат огромни стимули за интимност.

Споделяйте мечтите си 

Двойките, които споделят визията и мечтите си за бъдещето, са по-силни, когато срещнат по-малки конфликти и предизвикателства. Дори ако мечтите ви се различават от тези на вашия партньор или са по-специфични за вас или вашата кариера, споделянето им един с друг и взаимното предлагане на подкрепа може да бъде начин да покажете уважение, възхищение и любов. Когато се чувстваме подкрепени, е по-вероятно да успеем да постигнем целите си! Изследванията показват, че усещането за близост и свързаност с нашите любими хора у дома всъщност подобрява представянето и постиженията ни пред другите. 

Практикувайте емпатия 

Чудите се как да се свържете емоционално с партньора си? Започнете, като научите и практикувате емпатия. Емпатията е актът да се поставите на мястото на другия, да видите нещата от неговата гледна точка. Когато сте съпричастни с партньора си, вие емоционално контактувате с него, а той усеща, че го познавате толкова добре, че виждате през неговите „очи и сърце“. Емоционално свързаните двойки практикуват съпричастност не само към своите любими, но и към всички хора, чиито пътища пресичат всеки ден: родители, деца, приятели, колеги и т. н. 

Коментирай
Здраве и красота