Интимно

6 въпроса разкриват дали сте един за друг

Отговорете си на тези въпроси

09.05.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво може да задържи двама души в една любовна връзка? Съвместимостта е едно от тези неща, без които любовта не може. Тя може да липсва още от началото на взаимоотношенията или да изчезне след години заедно. Ако се питате дали вие сте съвместими с партньора ви, дайте си отговори на тези въпроси.

1. Чувствате ли се в безопасност, когато говорите?

Комуникацията е в основата на една стабилна и щастлива връзка. Ако не се чувствате сигурни да кажете как се чувствате, а вместо това сте разтревожени или винаги отстъпвате, защото не искате да разстроите партньора си, никога не получавате това, от което се нуждаете, защото вашите нужди никога не се изразяват и т. н. то това първо показва проблем в общуването между вас. Във връзката трябва и двете страни да могат да си кажат всичко, без да се страхуват от осъждане, конфликти и т. н.

Понякога има моменти, в които се колебаем да говорим с партньора си. Но когато през повечето време премълчаваме, за да не бъдем осъдени, то определено няма съвместимост.

Свързани статии

2. Балансирана ли е връзката?

Очевидно липсата на чувство за спокойствие и сигурност създава неравновесие. Но тук говорим за форма на дисбаланс, при който дори и да се чувствате в безопасност да говорите, връзката се усеща едностранчива. Когато например нуждите и желанията на другия доминират. Когато той не полага усилия, за да развива взаимоотношенията ви, когато бяга от разрешаването на проблемите ви и не ви подкрепя, когато вие лично имате трудни житейски ситуации.

3. Можете ли да водите продуктивни разговори за решаване на проблеми?

Този въпрос е като продължение на предишните два. Способността да спрете споровете, преди да излязат извън контрол, да контролирате емоциите, преди да нанесат щети върху връзката ви, да правите компромиси е част от това да водите продуктивни разговори с любимия ви човек. В случай, че при вас не се получава, въпреки положените усилия, вероятно ви липсва съвместимост.

Свързани статии

4. Споделяте ли сходни ценности?

Имате ли и двамата една и съща цялостна представа за това какво е важно в живота и как да го живеете. Какво означава да си двойка или семейство. Каква е визията ви за това заедно да градите общо щастие. Ако гледате в различни посоки, то няма съвместимост помежду ви, а това може да доведе след време до разочарование и неудовлетвореност.

5. Имате ли сходни нужди?

Като двойка, така и всеки поотделно. Например вие се нуждаете от време само за себе си, другият как го приема? Той си представя в края на деня да вечеряте и да гледате филм, докато вие имате нужда от време, в което да поговорите. Това са само част от примерите. Защото ако нуждите ви се разминават, не се припокриват, не ви доставят удоволствие еднакви неща, когато сте заедно, то определено има разминаване помежду ви.

Свързани статии

6. Имате ли общи интереси?

В периода на ухажването, първите месеци и години от връзката вероятно сте имали общи интереси и е било вълнуващо. Но с времето се променяме. Иска ни се да учим нови неща, да градим кариера или да ходим по-рядко по партита, защото искаме да пътуваме повече или да имаме деца и семейство.

И ако тук няма сходство с любимия ни човек, ако сме си станали безинтересни, защото единият се развива като личност, а другият не, то вече липсва онази спойка, която я е имало в началото.

Коментирай