Интимно

Как да се откъснете емоционално от любовно разочарование?

В любовта понякога не може и без него

24.03.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-трудните неща, които ни се случват в любовен план е преодоляването на любовно разочарование в резултат на раздяла или непълно споделяне на нашите емоции. Когато много ни е грижа за някого, последното нещо, което можем да си представим, е той да не бъде част от живота ни. Но понякога нещата не се получават по начина, по който сме си представяли и ни се е искало. Понякога всичко това е за наше добро. 

И все пак, трябва да се съвземем от всичко това. 

Как? Вижте 10 стъпки. 

1. Мислете за себе си. Фокусирайте се върху вашето благополучие. Много често, когато се опитваме да се възстановим от любовно разочарование, осъзнаваме, че през цялото това време сме отделяли по-голямо значение на другия човек и по-малко на себе си.

2. Мислете за тези взаимоотношения обективно. Без значение дали сте имали любовна връзка с този човек или сте се надявали на такава след като сте флиртували, след като сте го опознали в известна степен, помислете ако вие сте страничен наблюдател, какво бихте казали ако ваша близка попадне в подобни отношения? Ще ги одобрите ли?

Свързани статии

3. Запитайте се защо сте привързани към този човек. „Разопаковането“ на вашата привързаност може да освети нездравословни модели или вярвания, които ви държат привързани и ви пречат да продължите напред.

4. Прекъснете контакта, ако е възможно. Поне докато се възстановявате. Колкото по-малко се ангажирате с източника на емоционалния конфликт, толкова по-лесно е да се отделите емоционално от него. 

5. Ограничете контактите с общи приятели, ако това е възможно. Трудно е да се отделите от бивш партньор или човек, в когото сте влюбени, когато непрекъснато получавате актуализации за него.

Свързани статии

6. Тъжете. Според западни психолози, скръбта е съществена част от емоционалното възстановяване. Така или иначе не можете да пропуснете този етап, ако искате да разберете как да се откъснете емоционално напълно.

7. Приемете, че няма да бъдете приятели. Поне за известно време. Според западни изследвания, поддържането на приятелство често може да удължи емоционалната болка.

8. Префокусирайте се. Отдайте времето и енергията си на занимания, които захранват душата ви и допринасят за самоизрастването ви. Това може да са обучения, ново хоби, да започнете да спортувате, да пътувате по-често и т. н. 

Свързани статии

9. Избягвайте да мислите за недовършените неща. Някога чудили ли сте се защо е трудно да забравите определен недовършен разговор или някакъв неразрешен проблем? Това е ефектът Зейгарник, психологическият феномен, който обяснява защо незавършените или прекъснати задачи остават в съзнанието ни. Спрете да мислите какво е можело да си кажете, какво искате още да кажете. Затворете мисловните вериги, за да продължите напред. 

10. Потърсете подкрепа. Понякога може да ни е трудно да се възстановим от любовно разочарование и е съвсем нормално да потърсим професионална помощ, консултирайки се с психолог например. 

Коментирай
Здраве и красота