Интимно

Ако правите тези 7 неща, ще имате щастлива връзка

Опитайте да си създавате нови изживявания 

24.05.2024г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако искате отношенията ви да се развиват, не трябва да позволявате да се оставяте в клопката на посредствеността. Имайте предвид, че за да се чувствате добре, трябва да положите нужните усилия за вашата любов, или ако щете – наречете ги „работа“.

В следващите редове ще ви предложим няколко съвета. И така:

Спорете разумно

Въпреки че никой не иска да спори с човека, когото обича, разногласията всъщност са здравословни. Това е начинът, по който изразявате себе си и ако го направите честно и конструктивно, това има значение. Според Джон Готман, (доктор, прекарал четиридесет години като изследовател, изучавайки над 3000 двойки), най-лошото нещо, което можете да направите, е да завъртите очи или да покажете презрение по време на спор. Как да направите един спор конструктивен?

Започнете по-меко

Акцентът е върху вашия тон и намерение. Говорете тихо и нежно. Запомнете, че учтивостта изминава дълъг път. Основното, върху което да се фокусирате е да говорите без обвинения. Избягвайте защитна или критична забележка, която може да доведе до ескалация на конфликта.

Свързани статии

Помислете преди да кажете нещо

Не изричайте всяка негативна мисъл, която ви дойде наум, особено когато обсъждате чувствителни теми. Помнете, че обичате другия и поддържайте уважителния тон.

Фокусирайте се върху положителните неща

Имайте предвид, че за всяко отрицателно взаимодействие по време на конфликт в стабилния и щастлив брак има поне пет или повече положителни взаимодействия. Така че, опитайте се да насочите разговора към повече положителни твърдения по време на вашите дискусии, включително относно вашите аргументи и несъгласия.

Създавайте си нови изживявания

Въпреки че гледането на любимото съботно шоу и хапването на пица вечер е част от ритуалите в живота ви, скуката се прокрадва. Затова трябва да подправите рутината си с непредсказуеми срещи и моменти на забавление. „Поддържането на спонтанността в брака е много важно“, това споделя експертът по връзките, д-р, професор и автор Тери Орбух. Нейната книга „5 прости стъпки, за да направите брака си от добър велик“ се основава на резултатите от иновативно проучване, ръководено от нея, което проследява 373 семейни двойки в продължение на повече от 20 години. Тя открила, че много съпрузи се чувстват като в коловоз. Ето защо трябва да намерите други начини да внесете вълнение и новост във връзката си. Психолозите съветват да се съсредоточите върху новостите, разнообразието и изненадата.

Направете кафе за партньора си

Грандиозните жестове не са единственият начин да изразите любовта си. Нещо толкова просто като приготвянето на чаша кафе на партньора ви сутрин помага да подобрите връзката си. Във взаимоотношенията хората могат да се чувстват приети за даденост, ето защо, като правите тези малки жестове редовно, ще помогнете на партньора си да се почувства забелязан.

Свързани статии

Прегърнете партньора си

Несексуалното докосване, като прегръдка или държане за ръце, е също толкова важно, колкото и самият секс, за да поддържате връзката си здрава. Докосването е може би най-категоричният начин да уведомите другите хора, че сте във връзка – в дългосрочен план, колкото повече докосвате половинката си, толкова повече ще се чувствате комфортно един с друг. Докосването е начин да се успокоим – всеки път, когато го правите, вие изпращате положително послание на половинката си.

Задайте нов въпрос

Като двойка вероятно прекарвате по-голямата част от времето си в разговори за уикенда, децата, приятелите или ангажиментите. Кога за последен път се спряхте, за да попитате нещо ново един за друг? Всеки се променя с напредването на отношенията, така че е вероятно партньорът ви да има различни интереси и страсти, в сравнение с тези от ранните години на връзката ви. Така че попитайте партньора си за всичко, което обикновено не бихте направили – филми, музика, дори какво бихте направили с печалбите от лотарията.

Управлявайте нивата на стрес

Когато сте стресирани или емоционално претоварени, е по-вероятно да разберете погрешно романтичния си партньор, да изпратите объркващи или отблъскващи невербални сигнали или да изпаднете в нездравословни модели на поведение. Колко често ви се е случвало да бъдете стресирани и да кажете или направите нещо, за което по-късно да съжалявате? Ако можете да се научите бързо да управлявате стреса и да се върнете към спокойно състояние, вие не само ще избегнете подобни моменти, но също така ще помогнете за избягване на конфликти и недоразумения – и дори ще помогнете да успокоите партньора си, когато се раздразни.

Коментирай