Меню

Най-важната съставка на домашния козунак

15 април 2011 | 15:45 | Аз жената
3 от 1 гласа
Добави в любими
Най-важната съставка на домашния козунак

Приготвяне

Великден е един от най-големите православни празници. Българската традиция повелява за празничната трапеза да се боядисат яйца и да се поднесе обреден сладък хляб – козунак.

Замесването на козунак звучи предизвикателно, но следвайки няколко основни съвети, успехът е гарантиран.

Първата и най-важна предпоставка за пухкавия козунак са качествените продукти и най-вече маята, която предизвиква втасване и набухване на печивото.

Сухата мая на Dr. Oetker е жива мая, подложена на процес на дехидратиране. От продукта се отнемат течностите и консистенцията на сухата мая представлява светло кафяви фини зрънца. Следва процес на стерилен пакетаж в специална опаковка и така продуктът може да се запази за дълъг период - около година и половина.

 Сухата мая е подходяща както за сладки, така и за пикантни печива и не изисква съхранение в хладилник, а единствено - сухо и проветриво място при стайна температура. За да сте сигурни в резултата, използвайте продукт с доказан произход - сухата мая на Dr. Oetker дава гаранция за сполучливост при спазване на указанията на опаковката.

В магазините може да намерите продукта на рафтовете при останалите добавки за печене на Dr. Oetker - бакпулвер, ванилена захар, есенции, желатин, какао, сода бикарбонат, кремове за сладкиши и др.

Няколко съвета при приготвяне на козунак:

1. За да сте сигурни, че ще получите пухкав козунак, трябва да прочетете и да спазите указанието за употреба на маята и точните пропорции, които се намират на гърба на всяка опаковка суха мая Dr. Oetker.

2. Едно пакетче суха мая Dr. Oetker е достатъчно за 500 g брашно. Важна особеност на сухата мая е, че тя се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност. За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо всички продукти да са със стайна температура, а не да са извадени току-що от хладилника. Течността (мляко или вода) също не трябва да е студена, а да е с температура около 37°C – хладка към топла. Колкото
повече размесвате тестото, толкова по-пухкав и „на конци” ще стане козунакът.

3. Омесеното тесто с мая не се пече веднага, а се оставя да втаса на два етапа. Първото втасване е след като всички продукти се омесят до гладкост,  тестото се покрива с навлажнена кърпа или намаслено фолио и се оставя да престои на топло (в близост до отопление, готварска фурна или добре „завито”), докато видимо увеличи обема си. Няколко идеи за сигурно втасване на тестото

 4. След първото втасване тестото се премесва още веднъж върху леко набрашнен плот, оформя се по рецептата (козунакът се сплита, навиват се кифлички и др.), поставя се в съда за печене, покрит с влажна кърпа или намаслено фолио и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си. Няколко идеи за сплитане на козунак

5. След като тестото втаса повторно, печете според указанието на рецептата. След изпичане оставете печивото за около 10 мин. във формата, покрито с чиста кърпа, след което го извадете.

Вкусните Великденски предложения на Dr. Oetker ще откриете на www.oetker.bg

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
11 rate up comment 6 rate down comment
vaskab ( преди 11 години )
Как така статия от дата 12.04.2012 г я чета на 06.04.2012?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 6 rate down comment
neverever ( преди 11 години )
От редакцията:То и коментарът Ви не е много умен май. Поне не е приличен и възпитан. А що е български козунак ви предлагаме да помислите сам. Или например българска мусака, български таратор и други "национални" ястия. :-) Прочее тук скоро няма да отговаряме, та ако има нещо, пишете на електронната поща за връзка. Това е за изобщо, не за конкретна статия. А ако искате "Йоткер" да разберат за мнението Ви, можете да пишете на тях. Ние все пак не сме "Йоткер". :-)Егати тъпата реклама на Dr. ?tker и най-вече за правене на български козунак, признах Ви за великани, ааахахахах! Да се чуди човек да плаче ли или да Ви се смее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 5 rate down comment
Dr. ( преди 11 години )
Здравейте, Вашето мнение и опит с продуктите Dr. Oetker е важно за нас, защото основната ни цел е да гарантираме най-високо качество и сигурност на продукта, за да бъдете Вие, нашите клиенти, доволни. В тази платена статия се съдържат основните стъпки за приготвяне на тесто със суха мая и няколко съвета и трика, как да постигнете най-добър резултат. Ще се радвамe, да се свържете с нас, за да ни разкажете за Вашия опит и начин на използване на суха мая Dr. Oetker. Ние сме на разположение тук, в коментарите, или на e-mail: contact***oetker.bg.Приятелски поздрави,Екипът на Dr. Oetker
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 4 rate down comment
Анонимен ( преди 11 години )
От редакцията:Когато коментарите са добронамерени, те са полезни. Когато са писани например от платени подставени лица, тогава е друга работата. Понякога е трудно да се отличат едните от другите... :-) Вие все пак пишете на производителите, защото ние не сме сигурни дали ще прочетат тук коментарите.Може и да изтриете коментара,но съм длъжна да отбележа,че точно с тази мая никога не ми се получава козунака :] Разбирам,че е в името на рекламата и се извинявам за анти-рекламата,но ще съм благодарна ако си вземете бележка от коментара и да подобрите стоката,ако не-може да го изтриете. Благодаря :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 5 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
От редакцията:Лелеее, изтръпнах, че сме пропуснали. Пише си, разбира се, там, в полето за автор.Поне напишете: "платена публикация"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Ива ( преди 11 години )
Благодаря за съветите за сполучлив козунак,ще ги пробвам!Весели празници на всички!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар