
-
Порции: 15
На 26 октомври отбелязваме Димитровден - ден, в който почитаме паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Хиляди българи празнуват имен ден и приготвят вкусна трапеза за гостите си. Днес ще ви предложим да опитате разкошна рецепта за домашни питки с шунка и сирене. Можете да ги сервирате на гостите си и като предястие, и като хляб, и като основно, защото питките са не само вкусни, но и много засищащи!
Нарежете шунката и сиренето на кубчета. Разтворете маята в топлата вода. Оставете я настрана, докато шупне.
Пресейте сухите съставки – брашното, захарта, солта. Към тях прибавете яйцето, олиото, разтворената мая и айряна. Замесете меко тесто. Късайте по малко от тестото. Мачкайте го с ръце, докато стане плоско.
В средата сложете 1-2 кубчета от сиренето и шунката. След това увийте тестото и го оформете в топче между дланите си. Направете това с цялото тесто.
Подредете топчетата в предварително намазнена тавичка за печене на достатъчно разстояние едно от друго, защото ще бухнат, а не трябва да се залепят.
Разбийте другото яйце и намажете всяка питка за блясък. Печете на 200 градуса до готовност.
Снимка: личен архив
Опитайте още:
Вижте още:
Снимка: istock