Меню

Според баба Ценка домашните торти са фасулска работа

4 октомври 2011 | 17:31 | Надежда Маринова
Добави в любими
Според баба Ценка домашните торти са фасулска работа

Приготвяне

Разпитах баба Ценка, страстна кулинарка, лесно ли се правят домашни торти. Тя често споделя с Az-jenata.bg различни рецепти, но най-интересни са нейните десерти.


Колко време трябва за приготвянето на една домашна торта?
Да се направи домашна торта наистина е лесно. Отнема между 15 минути, ако ползваме полуготови продукти (готов блат и готов крем или ако правим бисквитена торта) до 3-4 часа, ако тортата ще е произведение на изкуството, най-вече с домашно приготвен крем, блат, украса, фондан.

Блатовете са най-лесни
Блат може да се направи всякак - от бисквити, бишкоти, кекс, козунак, дори от хляб. Има, разбира се и майсторски рецепти за блат, за по-отдадените кулинари.

Кремът
Кремът също може да е лесен - сметана, разбита с малко захар, кисело мляко с мед, но може и да е сложен яйчен, шоколадов, плодов. Има различни вариации. Добре е по-течен крем да се подбере към по-твърд блат и към по-мек блат - по-твърд, стегнат крем. Специално внимание заслужава кремът отгоре - изисква се да има и естетика - да не се напука, да не загуби свежестта си преди поднасяне.

Украсата е много важна!
Най-лесният начин за украса са плодовете. Трябва да се подберат контрастни цветове - киви за зелено, малини или ягоди за червено, банан, праскова за жълто. Малко желиран сок отгоре придава блясък и свежест. Има и по-сложни украси като тази от фондан, шоколадов кувертюр или марципан. Въпрос на време, желание и умение е кое да се подбере.

Фонданът е най-сложен!
Истината е, че самото приготвяне на фондана отнема само няколко минути. Има тънкост с измерването на точното количество на съставките. Но вече и у нас има готов фондан, дори и оцветен и работата по една красиво декорирана торта не е толкова плашеща.

Откъде се купуват бои, фондан и др.?
Да, това вече е проблем. Магазинчетата за подобни дребни, но важни за една красива торта са малко. Истината е, че ако внимателно преровите щандовете на по-големите вериги за храни - вече също можете да намерите почти всичко необходимо. Търсете или в малките магазинчета за подправки, или в най-големите супермаркети.

Колко струва една домашна торта срещу купена подобна?
Купена торта варира между 20 до 100 и нагоре лева. Да говорим за стандартна кръгла торта, декорирана с плодове отгоре. Цената й би била около 25 лева в сладкарниците. У дома цената може да е наполовина - около 10-12 лева и да се приготви в рамките на около час и половина.

Баба Ценка силно препоръчва да не купуваме, а винаги сами да правим своите торти!

Прочетете още:


Как бихте оценили рецептата?
Коментирай