Меню
Зелено

Лападът – зелен и диетичен

04.05.2012г. / 10 36ч.
Вергиния Генова
Лападът – зелен и диетичен

Лападът (Rumex patientia) представлява многогодишно тревисто растение от семейство Лападови. Среща се в диво състояние по поляните из цяла Европа, а също така се отглежда и култивирано като градински зеленчук.

За лапада се носят какви ли не легенди, като например, че римските войници го използвали да си утоляват жаждата с него. По-скоро киселецът е по-подходящ, но приликата е толкова голяма, че като те подгони жаждата, явно доста неща стават за дъвкане. В древността са използвали лапада като слабително средство, а в по-късно време влиза във всякакви кулинарни рецепти.
Лападът е роднина с киселеца, но има по-неутрален вкус в сравнение с него. По-тъмнозелен и по-висок е. Листата му са с по-яки жилки и трябва да се махат.

Отглежда се лесно – просто трябва да си насеете лапад, а може и в комбинация с киселец и от там нататък е добре да ги поливате и орязвате редовно, за да могат отново да растат. Да не кажа, че си расте като бурен и за щастие е точно толкова издръжлив на метеорологичните промени. Той е едно от най-популярните ядливи тревисти растения у нас. Наред с киселеца и копривата е спасението на бедните и оповестява, че са успели да изкарат тежката зима и вече лятото е много по-лесно да се изхранят, дори само обикаляйки полянките и горичките. От там идва и изразът „да се хванем за зелено“! И тук да попитам всички родители на малчугани до трети клас, защото другите едва ли са се замисляли, но се оказва, че е много важно да се знае – това поговорка ли е или пословица?

Ако си отглеждате лапад ще си имате зеленилки за диетични супички, както баба ми ги наричаше „профирни“ – идеални за топло време, за баници, за салати, за гарнитури, основни ястия и за каквото успеете да изобретите.

Има над 100-150 вида лапад, у нас се срещат около 20 вида, но и един вид ви е достатъчен, за здравословен режим на хранене.
Трябва да знаете, че лападът съдържа достатъчно витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати и спокойно може да замести месото. Затова и лападът е предпочитана храна от вегани, вегетарианци и хора, които се придържат към здравословното хранене. Лападът съдържа цял комплекс от B витамини – B1, B2, B3, B6, B9, както и A, C, E и K. Съдържа желязо, калий, калций, натрий, фосфор, затова се препоръчва и за лечение на анемия.
Освен това съдържа флавоноиди и антрахинонови съединения, които го правят полезен при лениви черва. Повишава апетита и подобрява храносмилането. Отвара от лапад действа добре при колити. В народната медицина се използва за лечение на диабет, черен дроб, жлъчка, затлъстяване и дори в борба с рака.

С една дума лападът е полезен – просто трябва да си намерите рецепти, в които да го включите или пък да си измислите сами и да експериментирате, разнообразявайки семейната трапеза.

Снимка: авторът

Прочетете още:

Коментирай