Меню
Зелено

Вишната – киселата сладост на лятото

06.07.2012г. / 13 30ч.
Вергиния Генова
Вишната – киселата сладост на лятото

Вишните са лесни за отглеждане и издръжливи дървета. За първи път се споменава за вишната през IV в. пр. Хр. в Западна Европа.

Дори да не обичате вишни, през пролетта са толкова красиви отрупани с цвят, че ти е жал да се лишиш от тази красота и да отрежеш тази прелест.
Лятото се отрупват с киселите плодчета и правят приятна сянка. С една дума – една вишна никога не е излишна в двора.

Проблемът е с многото плодове, които не всеки харесва на вкус и доста остават необрани и неизползвани. Но пък има за птичките!

Но след като хората се информират за колко много неща са полезни вишните, започват да ги търсят. Те съдържат и силни антиоксиданти и са полезни за сърцето. Предпазват от артрит и подагра. Намаляват лошия холестерол. Предпазват от запушване на кръвоносни съдове и инфаркти.
Съдържат предимно фруктоза около 3-4 %, глюкоза – 3-5 %, минимално количество захароза, затова са предпочитани при диети и от диабетици. Имат голямо количество калий.

В народната медицина се използват още и срещу чернодробни заболявания, за лечение на жлъчка и бъбреци, както и при анемия. Вишните подобряват апетита, регулират обмяната на веществата.
Сокът от вишна се използва при простуда и като отхрачващо средство. Помагат срещу безсъние.

При направата на отвари и сокове от вишна се използват и листата и дръжките на плода, защото се смята, че и те са много полезни.

Като например отвара от пресни листа се използва като кръвоспиращо средство при кръвотечение от носа. Това е добре да се знае, защото много малки деца имат слаби капиляри и често се случва ей така от нищото да им потече кръв от носа.

И след като вече се убедихме, че вишните дори и кисели са полезни, дори да не ги ядем самостоятелно, може да изпробваме различни видове сладкиши – мъфини, кремове, тарталети, торти... списъкът е много дълъг и изкушаващо вкусен.

И разбира се, всякакви сладка, сиропи и конфитюри, които можем да направим за зимата. В зависимост от консумацията на подобни продукти от вашето семейство може да направите и зимнина, така че винаги да имате под ръка буркан сладко когато правите палачинки.

Снимка: Вергиния Генова

Опитайте още:

Коментирай