За дома

Растения, които не се нуждаят от много светлина

Кои са най-лесните растения за отглеждане вкъщи

11.08.2023г. / 10 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Растенията изискват светлина, за да виреят жизнени, здрави, зелени и кичести. Но не всички всъщност се нуждаят от толкова много светлина, колкото очаквате. Някои растения дори ще се развиват по-добре, ако ги държите на позатъмнени и лишени от пряка слънчева светлина места.

Растения, които пречистват въздуха у дома

Кои са растенията, които спокойно можете да отглеждате на относително тъмни места в дома?

Драцена

Драцената е вид палма, която е прекрасна украса за жилището ви. Тя не се нуждае от много светлина, за да е здрава и свежа. Дори напротив – пряката слънчева светлина може да ѝ навреди.

Затова избирайте възможно най-затъмненото и лишено от пряка светлина местенце, ако искате драцената ви да вирее прекрасно.

Мента

Ментата е билка с прекрасен аромат и здравословни качества. Ако сте решили да си я отглеждате вкъщи, знайте, че тя не се нуждае от много светлина. Ментата вирее най-добре на леко затъмнени места, което я прави много лесна за отглеждане.

Бегония

Бегонията е много непретенциозно растение. Тя може да вирее както на много осветени места, така и на затъмнени. Трябва много сериозно да се постараете, за да убиете бегонията.

Затова, ако обичате цветята, но не сте много добри и постоянни в грижите за тях – бегонията е вашият избор. Тя вирее добре при затъмнени условия и дори няма да ви се разсърди, ако не я поливате всеки ден.

5 невероятни ползи от домашните растения

Сансевиера

Сансевиера или змийско растение е много непретенциозно към светлината. Неслучайно сте го виждали по офиси и търговски центрове.

То може да вирее навсякъде без никакви проблеми. Не се нуждае нито от много светлина, нито от често поливане. Това го прави изключително удобно за отглеждане вкъщи, а същевременно е прекрасна украса за дома.

Свързани статии

Бромелия

Бромелията изобщо не се нуждае от много светлина, за да е свежа и да вирее. Цъфтежът ѝ също не се влияе особено от количеството светлина, което получава.

Бромелиите спокойно могат да растат и да се развиват на затъмнени места, неогрени от пряка слънчева светлина.

Адиантум

Адиантум е чудесно растение за отглеждане вкъщи, защото не се нуждае от обилна светлина. Можете да го поставите на всяко кътче в жилището без никакви притеснения, че няма да му е добре.

Растения, които трябва да се засаждат в близост

Не се нуждае от много светлина. Вирее прекрасно в затворени пространства. Може да се развива дори ако го оставите в тъмен килер.

Коментирай