Козунакът се меси със затоплени продукти с телесна температура и при непроменлива температура в стаята около 25 градуса!

1. В дълбока купа разбърках маята, 1/ 3 от количеството топло мляко, 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно.

Оставих сместа за около 15 минути да шупне.

2. Направих „сироп“ от половината количество разтопената, но не гореща мас, половината количество олио и останалото количество топло мляко, в което предварително съм разтворила захарта.

Нея разтварям, защото тя е като лепило в тестото и пречи на маята да си свърши работата.

3. Разбих 2- те яйца и белтъка, но не чак на пяна, защото това би объркало самото втасване на тестото.

Оставих сместа да шупне.

В още по- дълбока купа пресях брашното.

Направих кладенче и в него изсипах " кваста“ и " сиропа“.

Добавих ванилията и солта.

Започнах да бъркам с ръка, но само на една страна и едва когато тестото започна да се отделя от съда, го прехвърлих на равен плот, където го доомесих с още малко брашънце.

Взех останалото количество мас и олио (смесени в една купа) и топейки си ръцете в нея, продължих месенето докато тестото усвои всичката мазнина.

Този начин на месене прави „конците“ на козунака.

Козуначеното тесто иска много измесване заради глутена, съдържащ се в брашното. Колкото повече месим, толкова повече то ще бухне при печенето.

Оформих го на топка, намазах го с олио и го оставих да втасва във фурната, която предварително включих на 50 градуса и я изключих преди да сложа тестото в нея.

След около 1 час то бе втасало.

Извадих го и добавих в него нарязаните на ситно лимонови корички.

Намесих тестото добре.

Разделих го на 3 части + още мъничко тестенце за топчетата, с които после ще украся „яйцето“.

Всяка част оформих на топка.

Разточих топките на олби и започнах оформянето на козуначеното яйце:

1. Намазах тавата и формата за печене с олио.

2. Наложих първата олба и я поразпънах така, че да заеме формата на калъпа.

3. Върху нея наредих локума, нарязан на парченца и посоченото количество стафиди.

4. Наложих втората разточена олба и я нагодих по формата за печене.

5. Намазах я с мармалада и върху него нахвърлях нарязаните на две орехови ядки.

6. Покрих козуначеното произведение с третата олба, чиито краища подпъхнах добре отдолу, за да не се виждат ръбовете й.

7. От заделеното тестенце направих топчета и „разделител“, които подредих на горната олба.

8. Намазах козунака с разбития жълтък с малко олио и го оставих да втасва по същия начин, както и при първото втасване.

След около 40 минути той бе готов за печене.

Включих фурната на 100 градуса.

Изчаках да направи необходимата температура и пекох така в продължение на 10 минути, а след това увеличих градусите на 180. След около още 10 минути сложих върху козунака парче фолио, за да не се препече горната кора и продължих печенето. Проверявах готовността му с клечка за зъби.

Извадих го, когато вече нищо не лепнеше по нея.

Общото печене продължи около 40 минути.

Не бива да разчитате точно на тази продължителност на печене, защото всяка фурна е различна и трябва да се съобразите с това.

Извадих го от фурната, а след това и от формата.

Направих фигурки с пудрата захар, украсих с шоколад и половинки от шоколадови бонбони и го оставих под мека кърпа да се охлади.

Получи се това творение, което виждате. :)

Рецептата е на Маргарита Димитрова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“