В купа с капак изсипвам хладкото мляко. В него слагам натрошената мая, 1 с. л. захар и 5 с. л. брашно. Разбърквам с дървена лъжица и затварям купата. Оставям сместа така за 10- 15 минути.

В дълбока купа слагам 600 г пресято брашно и в него изсипвам шупналата маяна смес. Добавям яйцата, захарта, олиото, размекнатата мас, ракията, лимоновия сок, солта и ванилиите. Започвам да бъркам с ръка, а след това с останалото брашно намесвам до получаване на меко, но нелепкаво тесто. Има вероятност то да не поеме цялото количество брашно, тъй като в рецептата се дава бройка на яйцата, а не техния грамаж. Лично аз никога не замесвам твърдо тесто, защото тогава козунакът не става пухкав и на конци.

Готовото тесто прибирам в леко набрашнена купа, захлупвам я с капак и я слагам в загрята на 50 градуса фурна. Там козуначеното тесто втасва в продължение на 30 минути. Изваждам го, намесвам го набързо и го разточвам на правоъгълник с дебелина 1 - 1, 5 см. Намазвам го с олио и го разрязвам по дължина на три еднакви ленти. Налагам ги една върху друга и ги разрязвам на еднакви парчета по 6- 7 см. Намазвам формата, в която ще пека козунака, вземам всяко едно тройно наложено парче и ги нареждам едно до друго, изправени нагоре. Несиметрично набождам лимоновите резанки, нарязани наполовина и ореховите ядки като най- добре е те да са четвъртинки.

Сварявам сиропа, охлаждам го малко и с него намазвам обилно козунака. Поръсвам обилно със захар и го оставям отново във фурната, която отново е загрята на 50 градуса. След 30 минути престой превключвам фурната на 180 градуса и пека така докато боцна с дървено шишче и по него не залепне нищо. По някое време върху козунака слагам парче фолио, за да не загори коричката.

Изваждам го, в получените прорези подпъхвам останалите резанки, оставям го малко да се отпусне и поохлади и внимателно го изваждам от формата.

Завивам козуначената корона с мека кърпа и след като се отпусне напълно я консумираме.

Рецептата е на Маргарита Димитрова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“