Меню

Истанбулска баклава с портокал и ванилия

7 ноември 2013 | 14:25 | Аз жената
5 от 3 гласа
Добави в любими
За сиропа:
350 г пудра захар
1 с. л. портокалов сок
350 мл вода
2 с. л. вода от портокалов цвят
За баклавата:
2 големи портокала
семената на една шушулка ванилия
1 с. л. конфитюр от портокали
400 г пакет точени кори
150 г масло, разтопено
100 г шамфъстък, едро нарязан
50 мл маскарпоне

Продукти
Приготвяне

Това, по мое мнение, е безспорната царица на баклавата. Рядкост е дори в Истанбул, приготвя се само в едно-две от най-добрите заведения за хранене. Опитах я за първи път миналата година в ресторант в Истанбул и останах поразена – не бях вкусвала подобно нещо! Сочните, меки и пикантни портокалови слоеве, затворени между златистите хрупкави точени кори, забулени в чувствен и гъст захарен сироп, просто не могат да се опишат. В момента, в който вкусих този зашеметяващ десерт, знаех, че ще стане част от моя живот, и исках да мога да го приготвя за любимите си хора, така че помолих за рецептата... И ми отказаха! Никога не ми се беше случвало да откажат да ми дадат рецепта – за мен готвенето и храненето означават щедро споделяне! Въпреки това продължих да мисля за баклавата и се върнах да я пробвам отново, за да си припомня вкусовете и консистенцията и да опитам да я пресъздам у дома. Не успях да намеря „портокалова баклава“ където и да търсех, макар че открих нещо много близко. Така че, въоръжена с това и спомените ми, с постоянство и много опити, получих тази рецепта. Надявам се, че ще ви хареса толкова, колкото и на мен!

За сиропа:

Поставете захарта, портокаловия сок и водата в тенджера и оставете леко да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 10–12 минути, докато сиропът стане гъст и лъскав. Добавете водата от портокалов цвят и оставете да се охлади.

За баклавата:

Кипнете вода в голяма тенджера и добавете всички портокали. Оставете на слаб огън 45–50 минути, докато плодовете омекнат, като гледате портокалите непрекъснато да са покрити с вода. Извадете с решетъчна лъжица и оставете да изстине. Срежете портокалите и извадете семките, след това прехвърлете всичко (включително кората) в кухненски робот и смелете на гладко пюре. Поставете портокаловата сърцевина в муселинова торбичка или кърпа и изстискайте колкото можете повече от течността. Изхвърлете я и сипете портокаловата сърцевина в купа. Добавете семената ванилия и портокаловия конфитюр, разбъркайте добре. Загрейте фурната до 180°C (с вентилатор) / за газова фурна – степен 6.

25 ? 12 см тава за печене

Изрежете точените кори, за да се поберат в тавата, която ще използвате. Аз използвам тава с размери приблизително 25 на 12 см. Дръжте корите покрити с влажна кърпа, когато не ги използвате. Намажете тавата с малко масло и започнете да разстилате точените кори една по една, като намазвате с масло всеки слой. Обикновено използвам 8–10 листа за начало. Не притискайте надолу, докато застилате с корите – трябва да се полагат свободно. След като сте напластили първата половина от точените кори, равномерно разстелете с лъжица пюрето от портокал и ванилия. След това продължете да покривате с останалата част от точените кори, както и преди, още 8–10 листа, като всеки път намазвате с масло. Нарежете неопечената баклава на квадратчета или ромбчета и поставете във фурната за 30 минути. Намалете температурата до 150°C / 3 степен и оставете още 15–20 минути, докато стане златиста и бухне. Извадете от фурната и докато е още гореща, бавно залейте с охладения сироп, като се уверите, че се просмуква във всяка цепнатинка. Поръсете с шамфъстък. Оставете да се охлади напълно и поднесете с топка маскарпоне.

Рецептата е от книгата „Пурпурен цитрус & сладки ухания“ с автор Силвена Роу

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай