Кестеновата торта до голяма степен прилича по техника на приготвяне на торта “Гараш”, но е много по-ароматна и със силен вкус, какъвто придават кестените в нея. Времето за приготвяне не е малко (около 1 час), но си заслужава - резултатът е фантастичен! fо

Продукти:
5 яйца
около 1/2 кг кестени сварени (почистени около 2 и 1/2 чаени чаши)
1 пакетче 250 гр масло
300 гр пудра захар
2 ванилии
2-3 суп. лъж. какао
1 суп. лъж. брашно (за намазване на тавичката)

Маслото се оставя на стайна температура да омекне. В дълбок съд се поставя маслото и пудрата захар и започва да се бърка до хомогенизиране. Следва поставяне на жълтъците от яйцата, един по един, с постоянно бъркане. Добавят се какаото и ванилията. Когато сместа е готова се разделя на две - за крема и за блата.

Частта за блата се бърка и постепенно се слагат почистените и начупени на едро сварени кестени. След като се поемат кестените се добавят разбитите на сняг белтъци – при непрекъснато леко бъркане. Сместа за блата е готова. Съдът за печене на сладкиши се намазва с масло и поръсва с малко брашно. След това сместа се изсипва и блатът се пече около 30-40 мин. на около 180 градуса. След изваждане от фурната се оставя да изстине.

Изстиналият блат се поставя в тортена чиния. Отгоре тортата се намазва с крема, който е отделен от първата част на рецептата. Тортата се поставя в хладилник за около час и е готова за поднасяне.

Добър апетит!