Меню

Карамелен тофи пудинг

3 април 2016 | 11:26 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
225 г фурми, нарязани
300 мл горещ чай по избор
110 г масло
175 г пудра захар
3 яйца
250 г брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка сода
1 ванилия
1 чаена лъжичка гранули инстантно кафе
За горещия карамелен сос:
110 г масло
175 г кафява захар
300 г кленов сироп (може и течен карамел)
110 г бяла захар
250 г течна сметана
1 ванилия
120 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Нарежете фурмите на ситно и ги накиснете в чая за около 15 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе кръгли форми за печене. Постелете ги с пергаментова хартия.

Разбийте маслото и пудрата захар, докато стане пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте с миксера. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете към сместа. Разбъркайте отново.

Добавете содата, ванилията и еспресото към фурмите. Разбъркайте и след това смесете двете отделни смеси. Трябва да стане хомогенна консистенция. Изсипете сместа в подготвените формички и печете за около час и половина, докато клечката за зъби остане суха при проверка на тестото.

За карамеления сос

Сложете маслото, захарта, кленовия сироп в тенджера на слаб огън, за да се разтопят. Оставете да къкри за около 5 минути след като заври. Свалете от огъня и постепенно прибавете сметаната на тънка струя като разбърквате. Сместа трябва да стане гладка.

Изсипете малко от соса в съдовете за сервиране. Поставете един готов пудинг, който предварително сте извадили от формичката. Отгоре го залейте още веднъж със соса. Направете това с всички пудинги. Украсете с малко бита сметана по желание.

Охладете напълно преди сервиране.

Снимка: istock

вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай