![6 яйца
10 чаени лъжици мед или 150 г захар (кафява, бяла, тръстикова..)
500 г маскарпоне
2 чаши силно еспресо
3-4 супени лъжици вино марсала (аз съм изпробвала всякакви комбинации – с Baileys, с Sheridans и малко уиски, с Madeira wine…)
бишкоти Savoiardi
какао на прах (предпочитам швейцарско)
половин чаена лъжичка сол](/media/files/resized/article/654x358/471/7dfbff68a173f21be7194fe2707cf471-4e160c789721bedbe889a29847cece95.jpg)
Разбивате белтъците и солта в купа, докато станат на пяна. Завивате с фолио и оставяте за няколко минути в хладилника. През това време в по-дълбока купа разбивате до побеляване меда и жълтъците (или захарта и жълтъците).
Добавяте маскарпонето като внимателно разбивате, за да не стане на бучки. Прибавете и белтъците. В отделен съд сипете еспресото и алкохола. Дайте малко време на сместа да се охлади и потапяйте за секунди всяка бишкота преди да я подредите в тавичка или стъклен съд. Залейте първи ред със сместа и поставете втори ред.
Завършвате отново с яйчения крем и оставяте десертът да престои една нощ в хладилника. Преди да сервирате поръсете равномерно с какао.
Оберете овациите с чаша уиски и обещайте, че няма да разкривате какво се случва след десерта. Би било прекалено италианско.
Tirami Su в превод трябва да означава „Повдигни ме“. На мен определено ми повдигна самочувствието пред доста претенциозна и разглезена публика. Единствената тайна е в наистина пресните яйца (разбира се, от свободно гледани кокошки).
* * *
Рецептата е предоставена от Доника Ризова, а интервюто с нея може да прочетете тук.
Снимка: istock
Опитайте още: