Загрейте фурната на 200 градуса. Надупчете картофите с вилица или нож с остър връх. Отрежете основата на всяка глава чесън, така че да се покажат връхчетата на скилидките. Намажете всяка глава чесън обилно със зехтин. След това ги увийте в индивидуално гнездо от алуминиево фолио за печене. Поставете сладките картофи и увития чесън директно във фурната. Печете за около 1 час. След това извадете картофите, ако са достатъчно омекнали. Чесънът също би трябвало да е достатъчно омекнал, за да се обели лесно.

Обелете картофите. Намачкайте ги заедно с чесъна, крема сиренето, маслото, сметаната и лютия пипер. Намачкайте или пасирайте до гладка смес. Овкусете със сол и черен пипер. Разпръснете пюрето в тава за печене и върнете обратно във фурната за 15 минути.

Снимка: iStock

Вижте още: