Меню

Октопод на грил тиган

11 март 2020 | 05:01 | Михаела Лазарова
4 от 3 гласа
Добави в любими
Пипала от октопод, пресни, не замразени – 1 кг...
сол – 2-3 с. л. (морска или обикновена)
Оцет – 1 к. ч. (ябълков или дюлев). Някои препоръчват бяло вино.
Дафинов лист – 3-4 бр. – тук импровизирах и ароматът се върза добре с останалите подправки.
Черен пипер – 5-6 зърна
Лук – средно голяма глава, 1 бр.
Олио – 1 с. л.
За дресинга:
Чесън – 2-3 скилидки
Лимон – сокът от 1 бр.
Зехтин – 1 к. ч.
Девесил, риган, босилек и други мерудии по желание
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Рецептата е предоставена от астролога на Az-jenata.bg Петя Георгиева.

Приключение с октопод. Малко предистория. Защо октопод и защо сега? Защото сме в периода на Великите пости, а за хората, които ги спазват това е не само разрешена, но и изключително питателна храна. Става дума не за цял октопод, а само за пипалата му, купен от магазина, не замразяван.

Добре, но аз никога не бях приготвяла такова животно и започнах да търся инфо в нет-а. Прочетох две дузини рецепти и препоръки, от които останах с впечатлението, че това нещо си е направо висш пилотаж, изисква страхотен майсторлък, каквото и да правиш все няма да се получи. И, признавам си честно, леко се депресирах, тъй като ценичката на октоподчето хич не беше за пренебрегване и някак си не ми допадаше идеята да го изхвърля.

Помислих, помислих, пък реших да импровизирам и да не се предавам! Със задоволство мога да кажа, че крайният резултат беше изненадващо вкусен. За да помогна на смелчагите, дръзнали да приготвят това ястие, ще споделя моя опит и ще ви кажа, че специфичната тънкост е единствена: на един от етапите на готвене трябва да се действа наистина бързо. Останалото е лесно.

И сега моята рецепта за октопод на грил тиган.

Приготвяне:

Пипалата на октопода се измиват старателно на студена течаща вода. Миризмата му е малко особена, не се безпокойте, ако е в срок на годност не е развален, той просто така си мирише. Поставя се в тенджера, залива се със студена вода колкото да се покрие, слага се на студен котлон, прибавят се дафиновият лист, черният пипер, оцетът и солта като е по-добре да се ползва морска, но ако нямате и обикновената става.

Котлонът се включва на най-силната степен и се изчаква да заври водата. През това време нарязвате лука на кръгчета с дебелина 5 мм, може да ги разделите и на пръстенчета. След като водата заври се намалява силата на котлона до най-ниската степен, тенджерата се похлупва, но така, че парата да може да излиза леко и се оставя да ври на слаб огън 35-40 минути.

Докато ври в отделен съд можете да си приготвите дресинга със сока от лимона, смачкания чесън и подправките, които са по ваш избор. И тук вече идва моментът, в който трябва да се работи скоростно! На 35-тата минута отстранявате тенджерата от котлона и поставяте там грил-тигана да започне да се нагрява.

Прехвърляте бързо октопода в съд със студена вода, за да се прекрати процесът на варене в дълбочина. Засилвате котлона, поставяте върху грил-тигана олиото (аз предпочитам олио за топлинна обработка и зехтин за студена) и лука на кръгчета да започне да се запържва.Изваждате пипалата от студената вода и още веднъж ги измивате старателно на течаща вода. Лилавата ципа пада лесно и на парцали.

Горещата вода, в която е варен октоподът я изхвърлям, не се учудвайте, че е лилава. Някои я ползват за варене на ориз за гарнитура, който се оцветява, но аз не го направих. Пипалата обикновено са свързани по няколко заедно, разделяте ги внимателно с нож на по едно. Отстранявате запържения лук от тигана. Той се обработва преди октопода само за аромат, но след това можете леко да го посолите и да го сервирате към гарнитурата. Поставяте пипалата и ги запържвате за 1-2 минути с разбъркване.

Изваждате ги в подходящ съд, заливате с дресинга и похлупвате за около 15-20 минути, през което време ястието поема ароматите.Сервирате със зелена салата. Гарнитурата и напитката са според предпочитанията. Действайте смело, със сигурност ще се справите, оказа се че не е чак толкова сложно!

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай