Меню

Как да разберете дали пилешкото е развалено

31 март 2020 | 08:41 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Как да разберете дали пилешкото е развалено

Приготвяне

Пилешкото месо е една от най-консумираните храни. Тя е и една от най-честите причини за хранителни отравяния поради консумация на развалено месо. За да сте сигурни, че ядете неразвалено годно за консумация месо, вижте кои са признаците на развалено сурово и сготвено пилешко.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Сурово пилешко

Проверете срока на годност

Първото, което разбира се трябва да направите, е да погледнете датата на производство и срок на годност, описани на етикета. Ако се усъмните е нужно и да вземете предвид условията, в които сте го съхранявали. Недобрите условия също могат да развалят преждевременно месото.

Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?

Използвайте сетивата си

Суровото прясно пилешко месо, което не е развалено, има съвсем слаба лека миризма на трупно месо, което не означава, че е нормално.

Разваленото пиле обаче има натрапчива миризма, неприятна, очевидно кисела и гранясала в зависимост от степента на гниене. Цветът на годното за ядене пиле е розов, а на разваленото – сивкав, понякога син.

Тайната на перфектно сварената киноа

Годното пилешко е хлъзгаво, свежо и влажно, докато разваленото е покрито с лепкав слой, който остава по пръстите.

Сготвено пилешко

Сготвеното пилешко може да престои 3-4 дни в хладилника. Ако не сте сигурни в състоянието му, отново използвайте сетивата си. Неприятните миризми, изтънената текстура на месото, побелелият цвят или кафяв до сивкав са показатели за разваленото сготвено месо. Зеленият цвят и образувалите се плесени, разбира се, са явен признак, че месото е негодно. Вглеждайте се внимателно преди да консумирате. Ако хладилникът ви не успява да поддържа нужната температура, вероятността месото да се развали дори преди третия ден е голяма.

Грешки в кухнята при приготвянето на пилешко

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай