Меню

Грешки в кухнята при приготвянето на пилешко

19 септември 2019 | 13:16 | Илияна Николова
3 от 3 гласа
Добави в любими
Грешки в кухнята при приготвянето на пилешко

Приготвяне

Пилешкото е едно от най-употребяваните меса в световен мащаб. Предпочитано е заради по-ниското съдържание на наситени мазнини в сравнение с други меса, въпреки че през последните десетилетия злоупотребите с него надхвърлиха доста здравословни и морални граници.

Така или иначе пилешкото присъства на трапезата ни, но приготвяме ли го правилно?

Грешките, които всички допускаме с правенето на чай

Има някои много често допускани грешки при готвенето на пилешко месо или цяло пиле, които могат да влошат качеството на месото или да поставят здравето в риск. Кои са те?

Размразявате го прекалено дълго

Ако сте планирали да правите пиле за вечеря, в никакъв случай не го оставяйте на кухненския плот цял ден. Стайната температура е идеалната среда за размножаване на болестотворни бактерии в месото. Най-добре е да го размразите в хладилник, където градусите са достатъчно ниски, за да забавят този процес.

Готвите го направо от хладилника

Ако пилешкото ви не е замразено, а охладено също е грешка да го хвърляте директно в печката или на скарата. Необходимо е месото да се адаптира и отпусне в рамките на 20 минути след изваждането от хладилника преди да бъде термично обработено.

Миете месото, а не ножовете и дъските

Много домакини измиват пилешкото под течаща вода, смятайки, че така премахват бактериите. Това е грешка, защото месото няма нужда от измиване. Термичната обработка е тази, която премахва и убива бактериите. А измиването само създава условия за разпространението им.

Другото много важно нещо е да не употребявате същите дъски и прибори за рязане след като сте ги използвали за пилето. По тях със сигурност има бактерии, които могат да заразят други повърхности и храни в кухнята.

Премахвате костите и кожата предварително

С оглед на здравословното хранене с малко калории и без наситени мазнини много хора избягват кожата на пилето. Това е добре, но не е препоръчително да се прави преди самото готвене, защото така месото губи много голяма част от течностите в себе си и става твърде сухо.

10 тайни на перфектната и полезна супа

Не ползвате термометър за готвене

Термометърът за готвене помага в правилното приготвяне на пилешкото. Как? Като ви ориентира дали вътрешността на месото е достигнала необходимата температура, убиваща опасните бактерии, която е от порядъка на 70-80 градуса по Целзий.

Съдът за готвене е прекалено пълен

Пилешкото се нуждае от пространство, за да се отпусне и да се сготви добре. Ако сложите прекалено много продукти в тигана или тавата ще задушите месото, няма да му дадете възможност да пусне соковете си. Има вероятност да остане жилаво.

Не оставяте пилешкото да почине преди сервиране

Когато готвите пилешко или други видове месо е важно да ги оставите да се отпуснат след изваждане от фурната. Необходими са им около 5 минути да възвърнат соковете си, сочността и крехкостта си.

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
да ( преди 5 години )
Баба,все е спазвала тези правила,затова пилето или кокошката й бяха много вкусни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Дрън ( преди 5 години )
Загубих си 1 ценна минута от живота, за да прочета тази безсмислена статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Смех, майна ( преди 5 години )
Не размразявайте пилето цял ден да не се размножат болестотворните микроби, които, ОБАЧЕ, така или иначе *** при термичната обработка :-)Е, защо тогава да не размразяваме цял ден, щом ***?!А номерът с термометъра кърти мивки и избива рибата :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар