Меню

Шведски ръжен хляб с ким

6 април 2020 | 05:12 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
450 мл вода 
100 г кафява захар 
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица портокалова коричка, настъргана 
1 и ½ чаени лъжици ким
1 и ½ чаени лъжици сминдух 
675 г пшеничено брашно
200 г ръжено брашно 
2 пликчета суха мая (7 грама)
2 яйца на стайна температура
180 мин

  • Порции: 2

Продукти
Приготвяне

Загрейте водата, докато заври. Добавете към нея захарта, олиото, солта, портокаловите корички, кима и сминдуха. Оставете да ври 3 минути. Свалете от котлона и охладете.

В голяма купа пресейте половината от пшениченото брашно с маята. Прибавете към охладената вода с подправките. Разбийте с миксер за 2 минути. Добавете яйцата и разбийте. Добавете другата половина пшеничено брашно, разбийте за 1 минута. Добавете ръженото брашно. Разбийте. Ако се налага прибавете още малко от пшениченото брашно.

Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност за месене. Месете с ръце в продължение на 10 минути, докато стане много пухкаво и еластично. Оформете топка. Сложете го в леко намазнена купа и го покрийте, за да втаса за час и половина в топло помещение. След като удвои размера си, разделете тестото на 2 топки. Оставете ги да почиват 10 минути.

От двете топки оформете два продълговати хляба, които да поставите в леко намазнени продълговати форми за печене. Намажете с малко мазнина и отгоре с помощта на четка. Оставете да втасат още 1 час, както са във формата. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 35-40 минути или до суха клечка.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай