Меню

Тайната на перфектната картофена салата

24 юли 2020 | 15:46 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
Тайната на перфектната картофена салата

Приготвяне

Картофената салата е любимо ястие през цялата година. През зимата тя е незаменима гарнитура към ястията на трапезата. През лятото е верен приятел на печеното месо на грил, скара, както и за любимия ви пикник с приятели и семейство.

Невинаги обаче успяваме да приготвим картофената салата по най-добрия начин. Веднъж картофите са прекалено скашкани, друг път пък някои остават твърди и недобре сварени. Понякога сосът идва в повече и превзема текстурата на салатата, а друг път тя остава прекалено суха.

Опасно ли е да ядем покълнали картофи?

Как да приготвяме картофената салата по перфектен начин всеки път? Ето няколко съвета.

Изберете правилния вид картофи

Всичко зависи от вашите предпочитания и вкусове, и това какво очаквате от картофената салата. Ако харесвате салатата да е с контрастиращи текстури, изберете по-твърди картофи, например по-стари жълти картофи или червени картофи. Те ще запазят формата си след варене и няма да се скашкат лесно. Ако предпочитате картофената салата да е по-кремообразна, изберете нишестен вид картофи или по-пресни картофи. Те ще поемат повече от дресинга и майонезата, и ще добият по-мека текстура.

Подправете водата

Никога не варете картофите просто във вода. Винаги я подсолявайте, за да сте сигурни, че солта ще проникне в картофите и ще ги овкуси по време на процеса на готвене. Най-добре е да осолите водата повече, за да може солите да проникнат в картофите и да им помогнат да поемат ароматите на подправките впоследствие. Според вкуса ви ще прецените дали да добавите още сол в готовата салата или ще се насладите на остатъка от добре осолената вода.

Как да подберете най-узрялата диня

Не прекалявайте с варенето, но и не оставяйте картофите сурови

Много е важно да уцелите момента на готвенето. Картофената салата не трябва да става на пюре, но в никакъв случай не трябва и да е сурова. Картофите не трябва да хрупат, нито да се размазват като масло. За да избегнете преваряването на картофите, започнете варенето със студена вода, която постепенно да се загрява. Осолете я много добре. За да не ги преварите, извадете ги от врящата вода, докато са леко ал денте (съвсем леко сурови) и ги притиснете с вилица. Ако вилицата минава свободно през тях, значи са готови.

Нарежете картофите равномерно

Една от тайните на перфектно сварената картофена салата е в равномерните парчета картофи. Когато те са нарязани на еднакво големи парчета се сваряват по еднакъв начин, няма несварени или скашкани участъци. Крайният резултат си заслужава.

Как да съхраняваме ягодите, така че да не се развалят

Овкусете ги с дресинга в точното време

Ако правите дресинга на основата на майонеза, оставете картофите да изстинат преди това. Ако ги разбъркате с майонеза докато са горещи, тя ще се разтопи и ще изчезне. Ако пък приготвяте картофената салата с винегрет с оцет, трябва да го добавите докато картофите са горещи. Така оцетът ще проникне добре в картофите и ще попие в тях.

Снимка: Pixabay

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай