Меню

Как да съхраняваме ягодите, така че да не се развалят

16 май 2020 | 13:35 | Илияна Николова
3 от 2 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Сезонът на ягодите вече е тук и е време да разберем как точно да съхраняваме любимите си червени сочни плодове – ягодите, така че да не се развалят бързо и да ни доставят всичките си витамини и минерали, от които имаме нужда.

Ягодите са нетраен плод, който се разваля още по-бързо, ако не се отнасяме правилно към него. Ето няколко съвета за това как да миете и как да съхранявате ягодите правилно, за да не се развалят преждевременно.

Как да разберете дали пилешкото е развалено

Мийте ягодите непосредствено преди консумация

Ако правите грешката да миете ягодите след като ги купите от магазина, а след това ги слагате в хладилника, не се учудвайте, ако след няколко часа са развалени до една. Ягодите поемат водата много бързо и лесно чрез порестата си структура. Те буквално я „пият“ през миниатюрните си трапчинки, осеяни из цялата им повърхност. Водата повишава влагата на ягодите, които и без това имат висока влажност. Това създава условия за гниене и бързо разваляне. Затова мийте ягодите непосредствено преди да ги ядете, буквално няколко минути преди това.

10 грешки при готвенето и как да ги поправите

Съхранение

Що се отнася до съхранението на ягодите, те могат да останат пресни, сочни и вкусни в рамките на няколко дни, ако бъдат правилно складирани.

Първото най-важно правило е по никакъв начин да не отстранявате зелените дръжки и стъбла на плода. Ако го направите, ягодите ще се развалят за няколко часа или в рамките на ден.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Второто важно нещо е да ги извадите от пластмасовия контейнер, в който сте ги купили от магазина. Внимателно ги преместете от него в по-голям съд, където могат да бъдат разположени далече една от друга. Извадете и изхвърлете развалените и меки ягоди, защото те ще предизвикат ускорен процес на гниене у всичките плодове наоколо.

Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?

За предпочитане е да постелете суха хартиена кърпа на дъното на съда, в който ще разпръснете ягодите. Хартията ще абсорбира всяка отделена капка влага, а това ще забави процеса на разваляне на ягодите.

Много е важно да разположите ягодите не просто далече една от друга, но и задължително на един ред. Ако ги поставите една върху друга, те ще се скапят бързо.

Тайната на перфектно сварената киноа

Важно е мястото, на което ще ги съхранявате, да е леко хладно и добре проветриво, да не е влажно или пряко огряно от слънчева светлина.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай